εμβόλιο Johnson

Νέα κύμα ανησυχίας και νέα διεθνής σύγχυση δημιουργείται γύρω από τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αυτή την φορά με αφετηρία τις Ηνωμένες Πολιτείες και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, πρόκειται να ζητήσουν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnosn & Johsno στην χώρα, λόγω περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες.

Εξι περιστατικά θρομβώσεων σε 7 εκατομμύρια δόσεις

Όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι στιγμής, ενώ 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο, όπως γράφουν οι New York Times, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

O FDA και o CDC αναμένεται τώρα να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ήδη, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Τέσσερα περιστατικά θρομβώσεων και στην Ευρώπη

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή και η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), γνωστοποιώντας τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα. Ένα περιστατικό εντοπίστηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τρία ακόμη κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για αύριο η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ίδιας τεχνολογίας με εκείνο της AstraZeneca το οποίο στην Ευρώπη συνδέθηκε επίσης με περιστατικά θρομβώσεων.

Πηγή: economico.gr