Μξητσοτάκης Μπάιντεν

Η συμφωνία Ελλάδας και  ΗΠΑ που θα υπογραφεί την Πέμπτη είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα γεωπολιτικής και επιχειρησιακής αναβάθμισης της χώρας μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία – ένα βήμα που διαμορφώνει νέα δεδομένα στους συσχετισμούς δυνάμεων και επί του χερσαίου πλέον πεδίου και δείχνει να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον εκνευρισμό της Αγκυρας.

Η νέα συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ και για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας θα υπογραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που από αύριο θα βρίσκεται στην Αμερική.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τις βάσεις

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά τέσσερις επιπλέον βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.  Η μία από αυτές θα βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία στον Εβρο – γεγονος, που αποτυπώνει και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως διαμεταμεκομιστικού κόμβου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μια δεύτερη βάση θα βρίσκεται σε νησί, που όμως δεν θα είναι η Σκύρος καθώς αυτό το σενάριο φαίνεται να έχει κλείσει.

Η  συμφωνία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  θα έχει πενταετή διάρκεια, και θα ανανεώνεται όπως και οι προηγούμενες, παρ΄ότι οι ΗΠΑ ζητούσαν συμφωνία επ’ αόριστον.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, η νέα συμφωνία αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας κυρίως, και πρωτίστως, απέναντι στην Τουρκία διότι:

  • Ενισχύει την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή συνολικά σε σχέση με την Τουρκία
  • Φέρνει αμερικανική συμμαχική παρουσία στον Εβρο στέλνοντας αφενός ισχυρό μήνυμα αποτροπής, και ενισχύοντας αφετέρου την θωράκιση των συνόρων.
  • Μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια
  • Δημιουργεί αμερικανική βάση σε ελληνικό νησί – γεγονός, που αξιολογείται ως καίριας σημασίας ενώπιον των αναβαθμισμένων απειλών της Αγκυρας και των αξιώσεών της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
  • Δίνει την δυνατότητα μετακίνησης αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που ενισχύει το στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Χαρακτήρισε, δε, σημαντικό το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία τοποθεσία κοντά στα χερσαία σύνορα στον Έβρο, “με τη σημασία που όλοι αντιλαμβάνονται”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η έκρηξη Τσαβούσογλου – Ακάρ

Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία με τις ΗΠΑ εντείνει τον εκνευρισμό που ήδη εκδήλωσε η Αγκυρα μετά την συμφωνία με την Γαλλία. Οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε την συγκυρία υπογραφή της συμφωνίας για να εκτοξεύσει τις νέες απειλές περί “μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ» από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της «Χουριέτ»:

“Αμερικανικές δυνάμεις 40 χλμ από τα τουρκικά σύνορα” γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα  για την Αλεξανδρούπολη δημοσιεύοντας φωτογραφία Αμερικανών και Ελλήνων στρατιωτών με τις σημαίες τους. Και προθέτει ότι αμερικανική και γαλλική σημαία θα κυματίζουν και σε άλλες ελληνικές περιοχές.

Δύο 24ωρα επίσης πριν από την υπογραφή της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επέλεξε να εξαπολύσει νέα προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδας.

Ο Ακάρ χαρακτήρισε μάταιες τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας και υποστήριξε ότι υπάρχουν έλληνες πολιτικοί που προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα.

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των τουρκικών στρατιωτικών επιτελείων.

«Οι δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «είναι παράλογες και αβάσιμες. Δεν ταιριάζουν με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Ενώπιον αυτής της ρητορικής η Αθήνα τηρεί ψύχραιμη στάση, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει ομολόγους του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικά για κινήσεις όπως η τουρκική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει όλο το κεντρικό Αιγαίο και οι παρενοχλήσεις που δέχεται το Nautical Geo στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μάλιστα, πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας είναι να θέσει επίσημα όλα αυτά και στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Κατά ορισμένες πληροφορίες δε, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει ακόμα και το ζήτημα των κυρώσεων στους ευρωπαίους σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr