Ερχεται «τσουνάμι» ανατιμήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης

Με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια – ρεύμα και φυσικο αέριο – σε όλη την Ευρώπη, προδιαγράφεται “τσουνάμι” αυξήσεων σε ευρεία γκάμα αγαθών και προϊόντων.

Σε νέο ρεκόρ και στα 212 ευρώ η μεγαβατώρα έφθασε χθες η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, που παραμένει ανάμεσα στις τρεις ακριβότερες της Ε.Ε., μαζί με την Ιταλία και την Κροατία. Η εξέλιξη της τιμής, όσον αφορά την Ελλάδα, ενισχύει τις προβλέψεις της αγοράς ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με μέση τιμή περί τα 200 ευρώ, από 113 ευρώ τη μεγαβατώρα που ήταν τον Ιούλιο.

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η τιμή χονδρικής του ρεύματιος έχει τετραπλασιαστεί, καθώς πέρσι τον Οκτώβριο βρισκόταν στα 56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ερχεται “τσουνάμι” ανατιμήσεων

Με βάση έρευνα του έκανε το Βιοτεχνικό – Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών οι περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν ήδη αύξηση από 10% έως 30% στην τελική τιμή των προϊόντων τους ανάλογα με το βαθμό εξάρτησης τους από το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με έρευνα. όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις που αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων. Αρκετά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που κυμαίνονται κάτω από 10% ενώ ελάχιστο είναι το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια ενώ ένα 15% εκτιμά αύξηση πάνω από 30%.

Η ενέργεια αφορά πάνω από το 20% του κόστους για το ένα τρίτο των επιχειρήσεων

Από τι θα εξαρτηθούν οι ανατιμήσεις; Από τον αντίστοιχο βαθμός εξάρτησης της επιχειρήσεις από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους, άνω του 20% για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον έχει ότι το 9% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό. Στον ανατολικό και έπειτα στον κεντρικό τομέα της Αττικής, η ενέργεια είναι ακόμη πιο σημαντικός συντελεστής κόστους.

Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρίας καθώς: για το ένα τρίτο των επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και ένα άλλο τρίτο το 35%. Τόσο η παραγωγή όσο και οι υπηρεσίες της βιοτεχνίας, έχουν την ίδια ενεργειακή απαίτηση.

Βαρύ το αποτύπωμα των διεθνών αυξήσεων

Το 68% των ΜΜΕ, εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει. Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες σχεδιάζουν την αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης ή παραγωγής ΑΠΕ, με χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr