Νέα έκρηξη στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα

Προς το ιλιγγιώδες επίπεδο των 300 ευρώ/MWh οδεύουν πλέον οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, οι οποίες εν μέσω του νέου ράλι των τιμών φυσικού αερίου και στην σκιά της όξυνσης της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, παραμένουν σταθερά οι ακριβότερες πανευρωπαϊκά.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύτηκε χθες  στα 276,47 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 8,7% σε ημερήσια βάση. Το νέο άλμα των χονδρεμπορικών τιμών στην Ελλάδα συνέπεσε και με την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, που αγγίζει το 50% (49,35%), ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ υποχώρησε μόλις στο 12,54% και οι -ακριβές- εισαγωγές στο 18,25%. H έντονα ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της μέσης τιμής για τον Νοέμβριο, που διαμορφώνεται στα 221,11 ευρώ/MWh και είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε., με Ιταλία και Ουγγαρία να ακολουθούν.

Ράλι στο φυσικό αέριο 

Η επάνοδος των τιμών του φυσικού αερίου κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 100 ευρώ/MWh προκαλεί ισχυρό προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και τούτο διότι ενώ είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για βελτίωση των συνθηκών τον Δεκέμβριο -με την υπόθεση εργασίας ότι οι εταιρείες θα προμηθεύονταν φυσικό αέριο τον Νοέμβριο σε χαμηλότερες τιμές- οι εξελίξεις με τον Nord Stream 2 ήρθαν να ανατρέψουν αυτά τα σενάρια και να εντείνουν τις ανατιμητικές πιέσεις.

Ερχονται νέα μέτρα στήριξης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελευταίο πακέτο των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων «κλείδωσε» με τα δεδομένα του Οκτωβρίου -και μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 198 ευρώ/ MWh- τυχόν διατήρηση της μέχρι τώρα τάσης τον Νοέμβριο προοιωνίζεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να αποφευχθεί μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Το ενδεχόμενο αυτό, άλλωστε, άφησαν ανοιχτό τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο φαινόμενο» την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στα 80 και 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρόσθεσε ότι «κάθε μήνα θα αξιολογούμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα και θα αυξάνουμε την ενίσχυση ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο τμήμα της ανατίμησης  έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν βάναυσα τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο κ. Σταϊκούρας, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες».

Spot αγορά φυσικού αερίου

 Ένα σημαντικό βήμα πάντως εμβάθυνσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που θα επιτρέψει την καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων προσφοράς και ζήτησης και τη βελτιστοποίηση των τιμών προμήθειας, σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2022 της οργανωμένης spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, την οποία θα «τρέχει» το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) που ανέπτυξε τη σχετική πλατφόρμα σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr