Η 108η επέτειος από τη συμβολική έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία προκάλεσε νέες αναταράξεις στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιμένοντας στην αναγνώριση του ιστορικού αυτού γεγονότος, σε μήνυμά του σημείωσε ότι «σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern –της Γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη –η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο– μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

«Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε κατά του μίσους»

Καθώς ενωνόμαστε με τα έθνη όλου του κόσμου στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, αναλογιζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο αρμενικός λαός αντιμετώπισε το κακό με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. “Καλλιέργησαν” τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και τις ιστορίες των προγόνων τους- για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή την υπόσχεση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε κατά του μίσους, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

Απρέπεια Τσαβούσογλου

Η απολύτως σαφής τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη και απρεπή αντίδραση της Τουρκίας, με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλά σε ανάρτησή του στο Twitter για «πολιτικούς τσαρλατάνους», χωρίς, βέβαια, να κατονομάζει ποιους εννοεί με τον χαρακτηρισμό αυτό.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου έγραψε: «Ακόμα μια προσπάθεια από πολιτικούς τσαρλατάνους να παραμορφώσουν την ιστορία. Τα γεγονότα δεν μπορούν να αλλάξουν με δηλώσεις που έχουν πολιτικά κίνητρα. Όσοι επιμένουν εσκεμμένα στα λάθη τους θα μείνουν στην ιστορία ως υποκριτές. Κανένας δεν μπορεί δώσει μάθημα ιστορίας». Είναι προφανές ότι η Άγκυρα για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και της αναγνώρισής της από τις ΗΠΑ έχει χάσει την ψυχραιμία της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr