Τα διαβόητα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ, τα οποία είναι ικανά για συμβατικά και πυρηνικά χτυπήματα, ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι… εκεί κάτω.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από πηγές με γνώση του ζητήματος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα εγκαταστήσει μόνιμα ως έξι από τα τεράστια βομβαρδιστικά σε ειδικές εγκαταστάσεις στην απομακρυσμένη βάση Τίνταλ στις Βόρειες περιοχές της Αυστραλίας, 300 χιλιόμετρα μακριά από το Ντάργουιν, προκειμένου τα αεροσκάφη να βρίσκονται σε προκεχωρημένη θέση σε περίπτωση σύρραξης με την Κίνα.

Αναβάθμιση υποδομών

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θεωρείται ως άλλο ένα κεφάλαιο στις διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις της με την Κίνα, με επίκεντρο την Ταϊβάν. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται στον τομέα της άμυνας με τις ΗΠΑ «από καιρού εις καιρόν. […] Γίνονται επισκέψεις στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένου και του Ντάργουιν, όπου βρίσκονται Πεζοναύτες σταθμευμένοι, σε κυκλική βάση».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ABC, η Ουάσινγκτον αναβαθμίζει τις αμυντικές υποδομές που διαθέτει στην Αυστραλία, προχωρώντας, μάλιστα σε μεγάλη επέκταση που πραγματοποιείται σε άκρως απόρρητη κατασκοπευτική βάση επικοινωνιών Πάιν Γκαπ, η οποία εκτιμάται πως θα έχει καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση με το Πεκίνο.

Προβληματισμός

«Το να βρίσκονται στην Αυστραλία βομβαρδιστικά που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να θέσουν ακόμη και την Κινεζική ενδοχώρα σε απόσταση βολής, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Κίνα πως οι όποιες ενέργειες της προς την Ταιβάν μπορεί να έχουν ευρύτερες συνέπειες» σημειώνει η Μπέκα Βάσερ, από το Centre for New American Security,.

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως η συγκεκριμένη εξέλιξη, όσο και η διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία και η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στέλνει σαφές μήνυμα στην Κίνα πως σε περίπτωση σύγκρουσης «η Αυστραλία θα είναι με τις ΗΠΑ», είτε με άμεση εμπλοκή, είτε λόγω της χρήσης των βάσεων στο έδαφος της Αυστραλίας, και θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο μιας επίθεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr