Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία κήρυξε σήμερα δύο υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας «personae non grata» και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουάσιγκτον στη Μόσχα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Παρέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας»

Σύμφωνα με το TASS και το Ria Novosti, στην πρέσβη των ΗΠΑ, που κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δόθηκε σημείωμα που ανέφερε ότι οι ενέργειες του πρώτου και του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας ήταν ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του διπλωμάτη. «Η παρέμβαση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απαράδεκτη και θα κατασταλεί αποφασιστικά», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, ενημερώθηκε ότι οι δύο διπλωμάτες, ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας Τζέφρι Σίλιν και ο δεύτερος γραμματέας Ντέιβιντ Μπερνστάιν, πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντός επτά ημερών. «Οι Αμερικανοί διπλωμάτες διατήρησαν επαφή με τον Αμερικανό πληροφοριοδότη Σόνοφ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η «κρίση του Βλαδιβοστόκ»

Ο Ρόμπερτ Σόνοφ, Ρώσος υπήκοος, εργαζόταν στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας για περισσότερα από 25 χρόνια έως ότου η Ρωσία το 2021 διέταξε τον τερματισμό του τοπικού προσωπικού της αμερικανικής αποστολής και την επιστροφή τους στην Αμερική, χωρίς άλλες εξηγήσεις για την κίνηση αυτή.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Αύγουστο τη Μόσχα ότι προσπάθησε να εκφοβίσει και να παρενοχλήσει αμερικανούς υπαλλήλους αφού τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σόνοφ κατηγορήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας για συλλογή πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα θέματα για την Ουάσιγκτον.

Κατηγορίες για κατασκοπία

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την υπηρεσία ασφαλείας FSB ανέφερε ότι ο Σόνοφ μετέδωσε πληροφορίες στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα για το πώς η μερική επιστράτευση που διέταξε το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενίσχυε την δυσαρέσκεια ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στη Ρωσία.

Η FSB είχε πει ότι σχεδίαζε να ανακρίνει υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας που ήταν σε επαφή με τον Σόνοφ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Μάιο. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Σόνοφ πληρώθηκε για να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στις εσωτερικές της υποθέσεις θα κατασταλεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr