Ελλάδα Ισραήλ

Νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες για την Πολεμική Αεροπορία ανοίγει η συμφωνία των 1,68 δις δολαρίων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ – η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μέχρι σήμερα, όπως τονίζει ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Η συμφωνία, που η ολοκλήρωσή της ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα προβλέπει την λειτουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο) για την Ελληνική  Πολεμική Αεροπορία στην Καλαμάτα.

Τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346

Θα έχει διάρκεια 20 χρόνων και περιλαμβάνει ακόμη την αγορά 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 της ιταλικής Leonardo που θα αντικαταστήσουν τα T-2 Buckeye, καθώς και τη συντήρηση των αεροσκαφών T-6 (Efroni). Διαθέτει επίσης πρόβλεψη για την παροχή προσομοιωτών πτήσης, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«H συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ προσθέτοντας: « Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας.

Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκριση του από την ελληνική κυβέρνηση».

Τελ Αβίβ: Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ

Στην ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία επισημαίνει ότι “πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

«Η έγκριση της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας», προσθέτει.

Η Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής πολεμικής αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο) στην Καλαμάτα, με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF).

Η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, τα οποία είναι γνωστά και ως «Lavi», χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit System θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μέλλον, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών σχολών πολεμικής αεροπορίας, τονίζει η πρεσβεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, το κόστος της συμφωνίας με το Ισραήλ ανέρχεται σε 1.365 δισ. ευρώ για διάστημα 22 ετών, δηλαδή σε μέσο ετήσιο κόστος 62,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: economico.gr