Στην έκδοση 30ετους ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία, σε μια κίνηση-ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η εντολή του ΟΔΔΗΧ

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε σχετική εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν στην κοινοπρατική έκδοση του ομολόγου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, ενώ μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ καθώς και τη σημαντική πτώση των ελληνικών αποδόσεων που έχει σημειωθεί μετά το sell-off, η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να προχωρά σε εκδόσεις οι οποίες έχουν ρευστότητα, έτσι ώστε να κτίζεται μία υγιής καμπύλη, με την τελευταία έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Κίνηση-ορόσημο

Η έκδοση 30ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ορόσημο, καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδαμπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου. Σημειώνεται πως το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 1,375%.

Το «καλορίζικο» του Αλέξη Πατέλη

Με το hashtag #kaloriziko ανακοίνωσε -και καλωσόρισε- στο Twitter την απόφαση για την έκδοση του τίτλου ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Πηγή: economico.gr