Νέα έξοδος στις αγορές

                                  

Για νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται η Ελλάδα, ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας, με την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου. Σκοπός είναι η απόκτηση 20ετούς ή 30ετούς τίτλου, μεγαλύτερου δηλαδή από τις εκδόσεις που έχουμε συνηθίσει.

Γιατί την επόμενη εβδομάδα; To ενδεχόμενο εξόδου την επόμενη εβδομάδα είναι αρκετά μεγάλο καθώς την μεθεπόμενη Παρασκευή η Ελλάδα πρόκειται να αξιολογηθεί από τον οίκο Fitch, επομένως είναι πιθανό η Ελληνική Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την έκδοση ομολόγου μερικές μέρες πριν, ώστε να ληφθεί υπόψιν το γεγονός αυτό στην αξιολόγηση της χώρας μας από τον διεθνή οίκο .

Δανεισμός με ευνοϊκούς όρους

Γιατί μεγαλύτερης διάρκειας έκδοση το 2021; Διότι είναι μια καλή περίοδος να εκμεταλλευτούμε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων λόγω της ένταξης μας στην έκτακτη ποσοτική χαλάρωση ώστε να εξασφαλίσουμε τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς όρους αλλά και για να καλυτερεύσουμε την εικόνα της καμπύλης των επιτοκίων μας.

Όταν η οικονομία μεταβεί από την ύφεση ξανά στην ανάκαμψη, οι αποδόσεις σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα αυξηθούν και οι αποδόσεις σε τίτλους μικρότερης διάρκειας είναι βέβαιο ότι θα πέσουν. Επομένως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Το ποσό της έκδοσης: Το ελληνικό δημόσιο θα βγει στις αγορές επιδιώκοντας  να αντλήσει από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το σύνηθες ποσό που αντλεί, ωστόσο θα μπορούσε να αντλήσει μεγαλύτερα κεφάλαια με δεδομένο ότι επιδιώκει δανεισμό για περισσότερα έτη αυτή την φορά. Eπιπλέον, τα μεγαλύτερα ποσά βοηθούν στον καλύτερο σχηματισμό της καμπύλης των επιτοκίων.

Μια καμπύλη απόδοσης είναι: Μια γραμμή που απεικονίζει τις αποδόσεις (επιτόκια) ομολόγων με ίδια πιστωτική ποιότητα αλλά διαφορετικές ημερομηνίες λήξης . Η κλίση της καμπύλης  δίνει μια ιδέα για  τις μελλοντικές μεταβολές των  επιτοκίων και  την οικονομική δραστηριότητα. Χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για άλλα χρέη στην αγορά, όπως επιτόκια στεγαστικών δανείων ή επιτόκια τραπεζικού δανεισμού καθώς και για την πρόβλεψη αλλαγών στην οικονομική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πηγή: economico.gr