Νέα έξοδος στις αγορές με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους

Με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει καθ’ όλες τις ενδείξεις, σε μία ακόμη έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός έχει στραμμένο το βλέμμα και στη νέα χρονιά, κατά την οποία επιδιώκει να δανειστεί περίπου 10 με 12 δισ. ευρώ, ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική με εκείνη του 2021.

Από τον Ιανουάριο του 2022 ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για το «ντεμπούτο» των πράσινων ομολόγων που δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού

Πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

  • Φέτος, η χώρα μας άντλησε 15,5 δισ. ευρώ από αγορές και μέσω του private placement του 30ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του δεκαετούς ελληνικού και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς κινήθηκε στα επίπεδα των 110-120 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια του 2021.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου η διαφορά απόδοσης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 μονάδων βάσης, με την τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται γύρω στο 0,78%.

Το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού

Το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού, όπως αποτυπώνεται στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων, κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με αρνητικά επιτόκια για όλες τις διάρκειες των εκδόσεων.

  • Από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο μισό του 2023, χωρίς να αποκλείεται να επιτευχθεί και το 2022. Από το επιτελείο γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010.

Στόχος είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δισ. ευρώ του 2022. Επίσης σχεδιάζεται η περαιτέρω αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ που διαμορφώνεται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Bloomberg: Νέο μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Στο μεταξύ, όπως σας ενημέρωσε ήδη το economico, tα δάνεια με χαμηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να υπάρχουν για την ελληνική οικονομία και τα επόμενα χρόνια, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει εληνικά ομόλογα

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε επίσης, την περασμένη εβδομάδα,  ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του PEPP, επικαλούμενοςτην «πολύ ουσιαστική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας». Επ’ αυτού, μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως εάν δεν υπήρχε η πανδημία, η χώρα μας θα είχε ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 και καθώς η Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει έως τότε επενδυτική βαθμίδα, κινδυνεύει να μείνει εκτός της συμβατικής ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον δεν υπήρχε νέο μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr