Νέα έξοδος στις αγορές το φθινόπωρο από το ελληνικό δημόσιο

Τα χαμηλά επιτόκια και η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, στην ελληνική οικονομία οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών σε νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο φθινόπωρο.

  • Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ με νέο ομόλογο, η διάρκεια του οποίου δεν έχει ακόμη καθορισθεί. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα νέο τίτλο πενταετούς διάρκειας.

Παρά το γεγονός ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας είναι σε υψηλά επίπεδα, παρά τις πρόσθετες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, η αύξηση του δημόσιου δανεισμού κρίνεται αναγκαία για να καλυφθούν τα τρέχοντα ελλείμματα, που διογκώθηκαν λόγω της μείωσης των δημοσίων εσόδων καθώς και των επιπλέον δαπανών για τόκους.

Φθηνό χρήμα έως το 2025

Η καθοδική πορεία του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, με την απόδοση του να περιορίζεται στο 0,6%, αλλά και η πολιτική της ΕΚΤ ευνοούν την νέα έξοδο στις αγορές γιατί στην μετά την κορωνοϊό εποχή είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αλλαγή ρότας από πολλές πλευρές και οι αποδόσεις των ομολόγων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Αυτό που δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια είναι η πολιτική της ΕΚΤ στο θέμα των επιτοκίων αλλά και της στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών με την αγορά ομολόγων. Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι τα αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025, με την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται.

“Οπλο” η στήριξη από την ΕΚΤ

Έτσι μόλις λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη του 2002, η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα όχι με το κλασσικό QE (στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) αλλά μένα ένα μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα ισχύσει ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2023 και στο οποίο θα προβλέπονται και οι αγορές ελληνικών τίτλων παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου η χώρα μας άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 0,9%. Στην έκδοση του Μαΐου με το πενταετές ομόλογο το επιτόκιο πλησίασε τα μηδενικά επίπεδα και περιορίσθηκε στο 0,17%. Μέχρι τώρα μέσα στο 2021 το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από τις αγορές περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr