Μπορεί η πανδημία του κοροναϊού να βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο, για άλλη μια φορά, συζητήθηκε και το ζήτημα της Τουρκίας και των προκλητικών ενεργειών της που αποσταθεροποιούν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτες», τις προκλήσεις και τη ρητορική της Άγκυρας αλλά δεν αποφάσισαν τη λήψη κανενός μέτρου πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική (της), που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο Βέλγος πολιτικός και υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα «θετικό» κι ένα «λιγότερο θετικό», λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο».

«Συστημικός κίνδυνος για την Ευρώπη»

Δεδομένης της μετωπικής σύγκρουσης Γαλλίας-Τουρκίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και υπογράμμισε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: economico.gr