Την αλλαγή της στρατηγικής της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ιδίως στις σχέσεις της με «παίκτες-κλειδιά», προκειμένου να κατοχυρώσει τα πολιτικά οφέλη που έχει ως τώρα αποκομίσει, φαίνεται ότι σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επικεφαλής του τουρκικού φιλοκυβερνητικού think tank SETA, Μπουρανετίν Ντουράν, σε άρθρο του στην Daily Sabah, όπου, ωστόσο, κάνει σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα συμφέροντά της, όπως, π.χ., στη συνεργασίας της με τη Ρωσία.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Όμως σε τι συνίσταται η νέα «στρατηγική» του Ερντογάν; Σύμφωνα με τον Ντουράν, στηρίζεται στην αρχή της συμπληρωματικότητας αντί της αντικατάστασης, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα αποφασίζουν οι ίδιες αν και πώς θα γίνεται η επαναπροσέγγισή τους με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα θα επιδιώξει βελτίωση σχέσεων με ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά και με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ενώ θα συνεχίσει να προωθεί τη «διεθνή συνεργασία» στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν μαζί.

«Θα τα βρει» με τον Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον Ντουράν, ο Ερντογάν έχει σχέδιο για να αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Ρωσία ή να ξεχάσει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, η Τουρκία θα επιδιώξει πιο στενές σχέσεις, αλλά δεν θα ξεχάσει τις διαφορές της σχετικά με το παλαιστινιακό, ούτε προτίθεται να ακολουθήσει την πολιτική «κανονικοποίησης» των σχέσεων που επιλέγουν κάποιες αραβικές χώρες.

Τέλος, όσον αφορά στα εσωτερικά της Τουρκίας, ο Ντουράν θεωρεί ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει μέσω μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς και στην οικονομία να παγιώσει το προεδρικό σύστημα στη χώρα, και την εξουσία του.

Πηγή: economico.gr