Νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2022, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι είναι οι νέες ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο  λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα αλλάξει για την πλειονότητα των ιδιοκτήτων ακινήτων κυρίως για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία αλλά θα «φουσκώσει» για χιλιάδες φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα ήταν στο απυρόβλητο της Εφορίας.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την προεκλογική εξαγγελία της και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ συνολικά κατά 30%. Μέχρι σήμερα η μείωση του φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει φθάσει το 22% και απομένει το υπόλοιπο 8%.

Η μείωση αυτή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες παραμένει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και θα εξεταστεί για το 2022, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Κλειδί” η πορεία των εσόδων

Η πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα κρίνουν εν πολλοίς τις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα γίνουν γνωστές τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι «η εικόνα στα έσοδα είναι καλή, έχουμε συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021.

Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα- που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ- για το τι δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

“Τον Νοέμβριο ο νέος ΕΝΦΙΑ”

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποφασισθεί τον Νοέμβριο όταν «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες», επισημαίνοντας, παράλληλα ότι «έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ.

Για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας  της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε «έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στο σύστημα λόγω των διαφορών μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών και όπως είπε «αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Το Σχέδιο και οι 4 άξονες

Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1.              Νέα κλίμακα βασικού φόρου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια για την κλίμακα του βασικού φόρου με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

2.            Συμπληρωματικός φόρος. Το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου έχει οριστεί αυτή τη στιγμή στα 250.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης, χωρίς αύξηση του αφορολογήτου, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο. Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

3.            Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

4.            Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Πηγή: economico.gr