κορονοϊόύ μετάλλαξη

Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15 εκατομμύρια βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της εξαιτίας μιας μετάλλαξης του κορονοϊού που αναπτύχθηκε στα ζώα και ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους΄.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που φέρουν τα βιζόν απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν», δηλαδή 15 με 17 εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές, είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η μετάλλαξη επηρεάζει τα αντισώματα στον ιό

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρχών, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως συνέπεια πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο αλλά μια οδηγεί σε χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των αναμενόμενων εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός. Τα αντισώματα έχουν πάντα μια επίδραση αλλά όχι τόσο δραστική», εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI), Κορ Μόλμπακ.

«Η συνέχιση της εκτροφής των βιζόν θα ενέπλεκε έναν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε.

Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο. Μετά τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία.

Τα 12 κρούσματα μετάδοσης στον άνθρωπο του μεταλλαγμένου ιού ανιχνεύτηκαν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη δυτική Δανία, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εκτροφεία.

Πηγή: economico.gr