Μέτρα στήριξης Απρίλιο

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης, ύψους περίπου 1 δις, ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν «κούρεμα» 100% στα επαγγελματικά ενοίκια και 40% στα ενοίκια πρώτης κατοικίας και αναστολή πληρωμής φορολογικών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Επίσης, διατηρούνται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και τον Απρίλιο, παρατείνεται η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες και επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Ιούνιο.

Μαζί με τα νέα μέτρα το συνολικό πακέτο στήριξης για την πανδημία θα υπερβεί φέτος τα 14 δισ. ευρώ φέτος και τα 38 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-21, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ολα τα μέτρα του υπ. Οικονομικών για τον Απρίλιο:

-Μετατίθεται η έναρξη της ψηφιακής διαβίβασης δεδομένων mydata.

-Παρατείνονται διορθώσεις στοιχείων.

-Η απόσυρση και αναβάθμιση ταμειακών μηχανών παρατείνεται έως 31 Ιουνίου.

Ολα τα μέτρα του υπ. Εργασίας:

Οι ωφελούμενοι από τις δράσεις μόνο του υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Τα μέτρα για τον Απρίλιο έχουν κόστος 695 εκατ. ευρώ:

  • Διατηρείται η αναστολή σύμβασης εργασίας. 534 ευρώ μηνιαίως η αποζημίωση των εργαζομένων. Καλύπτονται από το κράτος οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Συνεχίζεται η χρησιμοποίηση της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Μαρτίου. Το κόστος των αναστολών είναι 330 εκατ. ευρώ. Δίνεται Δώρο Πάσχα επί της αποζημιώσεως ειδικού σκοπού. Το κόστος είναι 210 εκατ. ευρώ.
  • Επιδοτούνται ασφαλιστικές εισφορές στον ξενοδοχειακό κλάδο.
  • Οι καλλιτέχνες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο.
  • Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους κτλ έως και τον Μάρτιο. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.
  • Ξεναγοί και άλλα ειδικά επαγγέλματα θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας, που έληγαν τον Μάρτιο.
  • Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: economico.gr