Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού και τα συνεχιζόμενα και εντεινόμενα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε:

Επιστρεπτέα 6 και 7

  • Ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σπάει σε δυο κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά τον Ιανουάριο με αιτήσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να γίνουν πληρωμές Μάρτιο. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για κλάδους που δεν είναι κλειστοί είναι 500 ευρώ. Οι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα πάρουν 500-1.000 ευρώ.

Για την εστίαση το κατώτατο ποσό είναι 1.000 ευρώ όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για όσες έχουν 1 ως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Επίσης, ο 7ος Κύκλος θα αφορά την απώλεια τριμήνου και θα συνυπολογιστούν τα ποσά του επόμενου κύκλου. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε, μάλιστα, ότι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για τις κλειστές εταιρείες τον Φεβρουάριο, ενώ η συνολική χρηματοδότηση φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Απαλλαγή ενοικίου

  • Όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή όπως επιχειρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα για τον μήνα Μάρτιο και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Με το 80% του μηνιαίου μισθώματος θα αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες με το 60% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επίσης ισχύει η μείωση ενοικίου 40% για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Το μέτρο αφορά και παιδιά που σπουδάζουν.
  • Στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταβλήθηκαν ήδη 19,3 εκατ. για το Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν συμψηφισμοί που σχετίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου θα πληρωθεί ο Δεκέμβριος και σχεδιάζεται να πληρωθεί ο Ιανουάριος στις αρχές Μαρτίου.
  • Παρατείνεται η μείωση ΦΠΑ, σε καφέ, μεταφορές, κινηματογράφους ως 30 Σεπτεμβρίου 2021.
  • Ανοίγει η πλατφόρμα για διόρθωση του ΦΠΑ για να μπορούν και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων ΟΠΑΠ να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.
  • Μέχρι αύριο 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν δηλώσει το IBAN θα μπορούν να το κάνουν και η πίστωση του ποσού θα γίνει αύριο το απόγευμα.

Πηγή: economico.gr