Με σαφή αναφορά στα ελληνοτουρκικά και στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας συνόδευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης με την Εσθονή ομόλογό του.

«Καρφιά» για την Τουρκία

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Κάγια Κάλας για τις εντάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις πράξεις και τη ρητορική που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε και υπογράμμισε ότι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας». Επίσης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό σημείωσε ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, κάνοντας έμμεση αναφορά στις τακτικές που ακολουθεί η Άγκυρα.

Περί ενεργειακής κρίσης

Σχετικά με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λύσεις για να επιβιώσουμε και τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα», προσθέτοντας ότι «οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι σοβαρολογούμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Τώρα είναι η ώρα της δράσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου. Όλες οι χώρες έχουν συμβάλει στην λήψη μέτρων για μείωση της κατανάλωσης».

«Μην “πυροβολήσουμε” την ναυτιλία»

Επίσης, επισήμανε ότι «στην Ελλάδα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη και τα χρήματα αυτά τα δώσαμε για την στήριξη των νοικοκυριών ώστε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Αυτό το σχήμα βασίζεται και στον προϋπολογισμό και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες τους», ενώ σχετικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να “πυροβολήσουμε στα πόδια” την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη»

Αναφερόμενος στη σύρραξη στην Ουκρανία, σημείωσε ότι «υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραία Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία» και πρόσθεσε πως «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr