Ερντογάν Κυπριακό

Νέα νάρκη στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου έβαλε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τασσόμενος ανοικτά υπέρ της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

Οχι παρωχημένη βάση συνομιλιών 

Κάνοντας έναν εντελώς υποκειμενικό απολογισμό των επαφών της τελευταίας περιόδου για τη διερεύνηση τυχόν κοινού εδάφους για ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η βάση των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι παρωχημένη, και πρέπει να βασίζεται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί δεδομένα στο νησί.

«Αντί να χάνουμε χρόνο με προτάσεις που έχουν συμπληρώσει τη διάρκεια ζωής τους, τονίσαμε πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι στο νησί υπάρχουν ότι δύο ξεχωριστοί λαοί με διαφορετική θρησκεία, πολιτισμό, και γλώσσα:

Δύο ξεχωριστά κράτη», είπε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεσύνδεσης στα εγκαίνια μιας αρδευτικής σήραγγας στα Κατεχόμενα.

«H λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναζητηθεί σύμφωνα με τα δεδομένα στο πεδίο κι όχι με όνειρα και ιδανικά. Aν γίνουν διαβουλεύσεις για την επίλυση θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δυο κρατών κι όχι μεταξύ δυο κοινοτήτων», είπε, καθώς η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες.

Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Υποσχέθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου… Πιστεύουμε πως θα έχουμε ευχάριστα νέα και από τις έρευνες μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά που είχαμε από τη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Τουρκία δε βλέπει τo πεπρωμένο των Κατεχομένων ξεχωριστά από το δικό της. «

H Toυρκία ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να είναι δίπλα στην “Τουρκική Δημoκρατία της Βόρειας Κύπρου” [όπως αυτοαποκαλούνται τα Κατεχόμενα] και στους Τουρκοκυπρίους», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr