Μπορεί το μεγάλο πρόβλημα του Τούρκου προέδρου αυτή τη στιγμή να είναι το ότι βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλό του στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, η… πραγματική πραγματικότητα κάνει τη ζωή του και τον προεκλογικό αγώνα του πιο δύσκολη.

Έκκληση

Έτσι, μόλις 12 μέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να περιορίσουν τις πωλήσεις σε δολάρια σε εταιρείες που δεν έχουν επείγουσες πληρωμές και να δώσουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση της ζήτησης από ειδικές καταθέσεις σε λίρες, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Το πρόγραμμα αποταμίευσης σε λίρες, έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Ερντογάν για να τονώσει τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα με μια κρατική εγγυημένη απόδοση των καταθέσεων σε λίρες που αντιστοιχεί ή ξεπερνά κάθε πτώση έναντι του δολαρίου. Εισήχθη κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης στα τέλη του 2021 και έχει γίνει το προτιμώμενο εργαλείο της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της λίρας.

Αύξηση της ζήτησης

Ωστόσο, η ζήτηση για δολάρια αυξάνεται όταν αυτοί οι λογαριασμοί φτάσουν στη λήξη και οι αρχές και οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση, σημείωσαν οι πηγές. Το ποσό που έχει επενδυθεί στους λογαριασμούς του προγράμματος αποταμίευσης σε λίρες αυξήθηκε πάνω από τα 100 δισ. δολάρια στις 20 Απριλίου, ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είχαν… στερέψει, όταν επιχειρούσε να στανατήσει την κατρακύλα της λίρας.

Όλα των εκλογών δύσκολα…

Η ουσία είναι ότι – με αυτά και με εκείνα – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προσπάθειές του να δείξει ότι ακόμα μπορεί να είναι κυρίαρχος στην πολιτική και οικονομική ζωή της Τουρκίας, έχει καταφέρει ακριβώς το αντίθετο: ο πληθωρισμός… έπεσε στο 50,5% τον Απρίλιο, αν και ανεξάρτητοι αναλυτές θεωρούν ότι οι αρχές περιορίζουν το πραγματικό του μέγεθος, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την ανορθόδοξη τακτική της μείωσης των επιτοκίων και οι πολίτες… ετοιμάζονται να «μαυρίσουν» τον επί δύο δεκαετίες αρχικά πρωθυπουργό και εν συνεχεία πρόεδρο της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr