Τσεσμέ Αγκυρα

Σκηνικό έντασης στήνει ξανά ο Ερντογάν στο Αιγαίο, εν όψει του νέου γύρου των διερευνητικών και στην σκιά της πολιτικής κρίσης που απειλεί να προκαλέσει στην Τουρκία το βαρύ τίμημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ.

Η Αγκυρα κατήγγειλε σήμερα την Αθήνα για παρενόχληση, από ελληνικά F-16, του τουρκικού ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» που κάνει έρευνες στο Αιγαίο – μια καταγγελία, που διαψεύδεται από πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.

Anadolu: Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το “Τσεσμέ”

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ωστόσο, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το «Τσεσμέ».

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu.

Πάντα κατά το Anadolu το ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει πως «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση» στα ελληνικά F-16, που πλησίασαν σε απόσταση χιλίων μέτρων.

Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε πως «δυστυχώς είναι μια από τις συχνές παρενόχλησης της Ελλάδας. Εμείς έχουμε δικούς μας κανόνες. Απαντήσαμε με τον κατάλληλο τρόπο στο πλαίσιο αυτών των κανόνων».

Διαψεύδουν την Αγκυρα πηγές του υπουργείου Αμυνας

Πηγές ωστόσο του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία πτητική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή που βρίσκεται το «Τσεσμέ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αρκετά μίλια νοτιοδυτικά από την περιοχή. Επίσης σημείωναν ότι δεν πέταξαν ελληνικά μαχητικά πάνω από το «Τσεσμέ», ούτε και έφτασαν τουρκικά μαχητικά στο σημείο.

Η Αγκυρα χτίζει σταθερά τα τελευταία 24ωρα, και από την ώρα που το «Τσεσμέ» βγήκε στο Αιγαίο αφενός αφήγημα «ελληνικών προκλήσεων», και αφετέρου σκηνικό αυξημένης θερμότητας στο Αιγαίο.

Πηγές και πάλι του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας κατήγγειλαν το Σαββατοκύριακο στο Anadolu την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου και επανέφεραν τους ισχυρισμούς πως στις στρατιωτικές της ασκήσεις η Αθήνα συμπεριλαμβάνει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Τη Δευτέρα, σε μια νέα κίνηση κλιμάκωσης, η Αγκυρα ανακοίνωσε μεγάλη άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα»  (Mavi Vatan), από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.

Οι κινήσεις αυτές συνδέονται από ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές τόσο με το blame game που θέλει να διαμορφώσει η Αγκυρα σε περίπτωση αποτυχίας των διερευνητικών, όσο και με τα εσωτερικά προβλήματα που δημιουργεί στην Τουρκία η προβληματική – και φονική για τούρκους αιχμαλώτους – εκστρατεία της κατά των Κούρδων στο Ιράκ.

Πηγή: economico.gr