lockdown παράταση

Νέα παράταση ( της παράτασης ) του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας εκτυλίσσονται καθημερινά δραματικές σκηνές.

Κατά γενική εκτίμηση,  ο αριθμός των μεταλλάξεων και κυρίως της βρετανικής που ανιχνεύεται σε ολοένα και μεγαλύτερο εύρος, δεν επιτρέπει τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ η μολυσματικότητα του ιού αύξησε τις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 501 , γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.

Αυτοψία Τσιόδρα και Σύψα

Μετά τη χθεσινή εφημερία τρόμου στο Λαϊκό, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας βρέθηκαν εκτάκτως στο νοσοκομείο και επισκέφθηκαν τους ασθενείς.

Σαράντα πέντε κρεβάτια γέμισαν μέσα σε 10 ώρες, με τους δύο κορυφαίους λοιμωξιολόγους να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την ταχύτητα με την οποία γεμίζουν πλέον οι κλινικές.

Στη μάχη μπήκαν χθες και δύο ιδιωτικές κλινικές, το ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ.

Οι ειδικοί, ωστόσο,  εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει την επόμενη εβδομάδα, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση, γεγονός που θα πιέσει αφόρητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται  στο επίκεντρο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα κρούσματα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που μέρα με τη μέρα αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα – με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Σισμανόγλειο – μετατρέπονται σε δομές για την αποκλειστική αντιμετώπιση περιστατικών COVID, ενώ ιδιωτικές κλινικές (όπως το «Ερρίκος Ντυνάν») εντάσσονται στο εφημεριακό σύστημα του ΕΣΥ.

Και καθώς το σφυροκόπημα του SARS-CoV-2 συνεχίζεται, αυξάνεται η αγωνία επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, καθώς κάθε ημέρα πολλαπλασιάζονται οι νέοι ασθενείς.

Μάλιστα, υπάρχουν φωνές εντός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ζητούν να χρωματιστεί με «βαθύ κόκκινο» το σύνολο της χώρας, πρόταση που θα τεθεί προς αξιολόγηση  στη σημερινή τακτική συνεδρίασή τους.

Πάνω από 4.000 ασθενείς στα νοσοκομεία 

Η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ απεικονίζεται εύγλωττα (και) στον αριθμό των διασωληνωμένων του τελευταίου δεκαημέρου, οπότε και σημειώθηκε έξαρση στον ιικό φορτίο και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 10 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας παρατηρείται αύξηση κατά 100 ατόμων στους διασωληνωμένους που αφορούν σε Covid-19. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, δε, αυξήθηκαν κατά 27.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με COVID-19, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

«Θα αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνωμένοι»

Την εκτίμηση πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κι άλλο το προσεχές διάστημα έκανε χθες  η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία.

«Δεν βγαίνουν άμεσα οι άνθρωποι από τον αναπνευστήρα, ενώ καθημερινά χρειάζονται βοήθεια και άλλοι» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μεγάλο πλήγμα αποτελούν πλέον και οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις. «Από την στιγμή που μπαίνει ο ιός στο σπίτι κολλάνε οι πάντες».

Όπως είπε «θα ήθελα να ανοίξουν τα πράγματα, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει η πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση του προβλήματος».

Πηγή: economico.gr