Νέα παρέμβαση από Άρειο Πάγο σήμερα, στον απόηχο της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και την οργή των συγγενών θυμάτων.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ζητά τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 αθωωθέντες.

«Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη», αναφέρεται στην παραγγελία της εισαγγελέως.

Εκτός φυλακής, οι ένοχοι

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας (μόνο οι 6 εκ των 21 κατηγορούμενων κρίθηκαν ένοχοι, στους οποίους επιβλήθηκαν εξαγοράσιμες ποινές) προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγγενών, με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.
Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

  1. Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
  2. Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
  3. Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
  4. Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
  5. Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
  6. Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Η παρέμβαση του Άρειου Πάγου υπό τον φόβο της παραγραφής

Υπενθυμίζεται ότι υπό τον φόβο της παραγραφής των αδικημάτων των έξι καταδικασθέντων για την τραγωδία στο Μάτι, η ανώτατη δικαστική λειτουργός αναμένεται σήμερα κιόλας, να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το συντομότερο δυνατο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ζητηθεί από την Πρόεδρο της δίκης να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον μήνα Μάιο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης και των πρακτικών της πολύκροτης δίκης.
Σκοπός είναι τον Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Κι αυτό διότι, στις 23 Ιουλίου 2024, συμπληρώνονται 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο.

Πηγή: economico.gr