επίθεση Ακάρ

Κρεσέντο προκλήσεων εξαπολύει η Αγκυρα, με τον Χουλουσί Ακάρ να παίρνει σήμερα την σκυτάλη από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Μια ημέρα αφότου ο Ντονμέζ έβαλε ευθέως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης ο υπουργός Αμυνας του Ερντογάν εγκάλεσε την Ελλάδα για παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, για «παρενόχληση», και για παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου.

Ο Χουλουσί Ακάρ, αφού δήλωσε ότι τα θέματα σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά.
“Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά… Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση, παρενόχληση;” είπε.

“Δεν έρχονται στις διερευνητικές γιατί φοβούνται”

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, ο Ακάρ είπε: “Λέμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή φοβούνται. Γιατί διστάζουν, φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, είμαστε ισχυροί γι’ αυτούς.

Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με αυτόν τον τρόπο. Λέμε ‘ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε υπό σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου».

Ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε και σε ανοιχτό εκβιασμό για το κυπριακό δηλώνοντας: “Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα και οι νόμοι μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην ‘ΤΔΒΚ’. Και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο».

Πηγή: economico.gr