Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα με τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις, ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, κορυφαίου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, δεκάδες αεροσκάφη βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος, αναμένοντας επιδιορθώσεις στους κινητήρες τους.

Στον «πάγο» 46 μαχητικά

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο Έρικ Φικ, αρμόδιο για το πρόγραμμα των F-35 για την USAF, ως τις 8 Ιουλίου, 41 μαχητικά τελούσαν στην κατάσταση «Αποστολή Περιορισμένη Ικανότητα, Αναμένοντας Ανταλλακτικά» (δεν είναι αστείο, η έκφραση που χρησιμοποίησε ήταν: «Mission Impaired Capability Awaiting Parts» ή «MICAP»), και άλλα πέντε F-35 από άλλες χώρες, το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες περίμεναν επιδιορθώσεις. Όπως είπε ο Φικ, από αυτά τα 46 αεροσκάφη, κάποια αναμένουν διάφορα εξαρτήματα και κάποια χρειάζονται αναβάθμιση του κινητήρα F135, προκειμένου να βελτιωθεί η ώση και η συνολική λειτουργία του.

Προβλήματα στην τουρμπίνα

Νωρίτερα φέτος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είχε αποκαλύψει ότι οι κινητήρες των F-35 χρειάζονται συντήρηση νωρίτερα απ’ όσο είχε προβλεφθεί, καθώς εντοπίστηκαν προβλήματα με ένα επίχρισμα στις λεπίδες της τουρμπίνας του κινητήρα, το οποίο υπερθερμαίνεται με αποτέλεσμα οι λεπίδες αυτές να ραγίζουν. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί ουρά αεροσκαφών τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν και να συντηρηθούν και κάποια από αυτά -όσο χρειάζονται επιδιορθώσεις- παραμένουν ακινητοποιημένα για μεγάλο διάστημα.

Δει, δη, κινητήρων

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε κινητήρες, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ποιότητα κατασκευής τους, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού που καθυστέρησε τη παραγωγή, αλλά και λόγω της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, καθώς τουρκικές βιομηχανίες κατασκεύαζαν περίπου 1.000 εξαρτήματα για τα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και 188 που σχετίζονται με τον κινητήρα. Το ζήτημα της Τουρκίας ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr