Νέα ρύθμιση για τα «κορονοχρέη» ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών

Νέα ρύθμιση για τα χρέη, που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, έχει έτοιμη  το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση που αφορά χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν μετά το Μάρτιο 2020 θα συζητηθεί αύριο  με  τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών , στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, έχει ήδη υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση με τους θεσμούς. «Ουσιαστικά   έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Νέα ρύθμιση έως και 60 δόσεων για όσους πλήττονται από την πανδημία

Η νέα ρύθμιση δεν θα αφορά το σύνολο των οφειλετών του δημοσίου αλλά μόνο τους φορολογούμενους που πλήττονται από την πανδημία και ειδικότερα όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των Κωδικών Άσκησης Δραστηριότητας  του Απριλίου, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στους ιδιοκτήτες ακινήτων με «Δήλωση Covid» και στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών  δεν θέλησε, πριν από από τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, να προσδιορίσει το ύψος των δόσεων, λέγοντας ωστόσο ότι «θα είναι κάτι καλύτερο σε δόσεις (σ.σ. από τη σημερινή ρύθμιση των 24- 48 δόσεων), για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και για περισσότερο κόσμο». Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση μπορεί να είναι μέχρι και σε 60 δόσεις.

Τι θα ισχύσει για την απαλλαγή από τα ενοίκια

Αναφερόμενος στο μέτρο της απαλλαγής από τα ενοίκια ο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα επεκταθεί στην εστίαση και σε άλλους κλάδους,  αλλά τον Ιούλιο θα περιοριστεί σε λίγους κλάδους που μένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή. Ανέφερε επίσης, ότι έως τώρα το κράτος έχει καταβάλει 650 εκατομμύρια  ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη 4-4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουν εκταμιευθεί και προορίζονται για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.

Μάλιστα έφερε ως παραδείγματα, το πρόγραμμα «Γέφυρα», μέχρι σήμερα περίπου 75.000 πολίτες έχουν έως τώρα απορροφήσει 165 εκατομμύρια ευρώ, τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, τον τουρισμό, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια. Επίσης, υπάρχει και το πρόγραμμα συμψηφισμού πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις,. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι  δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 στην εστίαση, οι 3.000 στον τουρισμό και οι 1.200 στο λιανεμπόριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr