Νετανιάχου Πομπέο

Ένα μυστικό ταξίδι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Σαουδική Αραβία, με την συνοδεία μάλιστα του επικεφαλής της Μοσάντ, εκπέμπει οιωνούς ανατροπής και νέας τάξης πραγμάτων στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο ισραηλινός πρωθυπουργός πέταξε μυστικά την Κυριακή στην Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε στην πόλη Νόεμ με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, τον Μπένζαμιν Νετανιάχου συνόδευσε στην συνάντηση ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν.

Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ριάντ για διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Το ταξίδι, εφόσον επιβεβαιωθεί, ανοίγει νέο κεφάλαιο στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής, καθώς η προσέγγιση Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας αποτελεί, επί μακρόν στρατηγικό στόχο, της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η διοίκηση Τραμπ και το Στέητ Ντιπάρτμεντ πιέζουν εδώ και καιρό την Σαουδική Αραβία να ακολουθήσει την πολιτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η επιχείρηση προσέγγισης βασίζεται στην κοινή αντιπαλότητα Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ με το Ιράν, ωστόσο το Ριάντ μέχρι σήμερα επέμεινε να θέτει ως ρητή προϋπόθεση για την διπλωματική αναγνώριση του Ισραήλ την λύση του Παλαιστινιακού.

Η Ουάσιγκτον και, προσωπικά ο Μάικ Πομπέο, πιέζουν ασφυκτικά γα να «σπάσει» η διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ στην περιοχή. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα στο ταξίδι του στο Ισραήλ ο Πομπέο έγινε ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε ισραηλινό εποικισμό στην Δυτική Οχθη.

Πηγή: economico.gr