Γιασάρ Γιακίς

Θα μπορούσε ποτέ η Ρωσία να γίνει η πρώτη μεγάλη χώρα που θα αναγνωρίσει επισήμως το ψευδοκράτος της Κύπρου αγνοώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και προκαλώντας γεωπολιτικό σεισμό στο status της περιοχής;

Κατά τον τούρκο πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος αρθρογράφησε για το θέμα στο Arab News, το σενάριο αυτό , το οποίο θα αποτελούσε τορπίλη για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα, είναι ρεαλιστικό και έχει πιθανότητες επαλήθευσης.

Η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν και η Κριμαία

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν  με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιακίς (μέλος του κυβερνώντος AKP) λέει ότι στην ατζέντα των δύο ηγετών το κυπριακό πρόβλημα βρέθηκε πολύ ψηλά.

Επικαλούμενος μάλιστα δήλωση του Αλεξάντρ Ντούγκιν, συμβούλου του Πούτιν και ειδικού στη γεωπολιτική, ο Γιακίς έγραψε ότι “αφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση αλλαγής θέσης της Τουρκίας στο ζήτημα της Κριμαίας, τότε η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία στη Βόρεια Κύπρο”.

Μία πιθανή ρωσική αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ενίσχυε προφανώς την τουρκική επιχειρηματολογία η οποία δείχνει πλέον ως μοναδικό δρόμο για το κυπριακό την λύση των δύο κρατών, δηλαδή την διχοτόμηση.  Θα σήμαινε επίσης και τον οριστικό ενταφιασμό των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της Διζωνική Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο Ερντογάν, βέβαια, για να αλλάξει στάση στην Κριμαία και να αναγνωρίσει την προσάρτησή της στην Ρωσία θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση όχι μόνον με την Ουκρανία αλλά και με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει, τίποτα όμως δεν θεωρείται πλέον και αδύνατο από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr