ανοίγουν καταστήματα
ËÏÊÍÔÁÏÕÍ ÊËÅÉÓÔÁ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁÔÁ (ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)

Νέο, πιο προωθημένο βήμα στην επανεκκίνηση του εμπορίου κάνει η κυβέρνηση και προχωρά τελικά στο καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα – με κανονική δραστηριότητα στα καταστήματα και χωρίς click in shop ή click away.

Η απόφαση ελήφθη μετά την θετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα καταστήματα στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, τα οποία θα επανεκκινήσουν από Δευτέρα με τη μέθοδο του click away.

Οι λεπτομέρειες θα δοθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προτασίας Νίκο Χαρδαλιά, όμως το άνοιγμα της αγοράς επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό στην Βουλή:

«Σήμερα το δεύτερο κύμα το ελέγχουμε”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και γι’ αυτό οι ειδικοί πήραν μόλις την απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα. Είναι μια σημαντική ανάσα, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε με ασφάλεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων στις «πράσινες» περιοχές.

Παράλληλα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κομμωτήριακέντρα αισθητικής και κέντρα περιποίησης νυχιών με προκαθορισμένα ραντεβού.

Η λειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου αναμένεται να γίνει με βασικό περιορισμό τα 4 άτομα ανά 100 τμ., ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στείλει sms στο 13033 με κωδικό 2 (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα), το οποίο θα έχει διάρκεια δυο ωρών. 

Click away στις “κόκκινες” περιοχές

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές η εισήγηση των λοιμωξιολόγων προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων με click away. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιλαμβάνονται η Δυτική Αττική, η Ροδόπη, η Βοιωτία και όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού τοπικού lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν και οι εκκλησίες στις 24 Ιανουαρίου με τήρηση όμως, όλων των υγειονομικών κανόνων. Όπως αναφέρεται, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι Ναοί της χώρας, με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς και οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται με την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο εντός του Ιερού Ναού τα 50 άτομα.

Πηγή: economico.gr