Νέα τροπή στην υπόθεση της Euromedica

Το επίσημο τέλος της μνημονιακής περιόδου δίνει την ευκαιρία για αναψηλάφηση  ορισμένων υποθέσεων που τάραξαν τα επιχειρηματικά νερά, οδήγησαν επιχειρήσεις στη χρεοκοπία και επιχειρηματίες βιαίως εκτός των εταιρειών τους.

Μια τέτοια ιστορία με οσμή σκανδάλου είναι η υπόθεση της Euromedica για την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη επανεξετάζει τα πραγματικά δεδομένα της μεθόδου που ακολουθήθηκε, προκειμένου να περάσει στο αμερικανικό fund «Farallon», με αξία πολύ μικρότερη της πραγματικής.

Στην ιστορία αυτή – την οποία άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν τα δεδομένα της θεωρούν “σκανδαλώδη” – αμερικανικό Fund σε συνεργασία με πρώην υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της εταιρίας, χρησιμοποίησαν ως «Δούρειο Ίππο», πρώην τραπεζίτη, ο οποίος είχε γνώση των δανείων της εταιρείας και έχοντας έτσι εσωτερική πληροφόρηση, έφτιαξαν έναν ιστό αράχνης, που εγκλώβισε τον επιχειρηματία και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Για το θέμα αυτό, «φωτιές» άναψε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ieidiseis.gr  με την πληοφορία ότι διεξάγεται δικαστικός επανέλεγχος για το πως η Euromedica πέρασε σε ξένα χέρια. Έτσι ξεκινά μία δικαστική διερεύνηση πως διάφοροι αετονύχηδες του μνημονίου είχαν πέσει σαν τα αρπαχτικά πάνω στα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και με διάφορα νομότυπα τεχνάσματα άρπαζαν τις περιουσίες Ελλήνων επιχειρηματιών και τις έστελναν στο εξωτερικό μαζί με τα κέρδη τους.

Η κραυγαλέα περίπτωση της Euromedica

Η Euromedica, ήταν η εταιρία με το μεγαλύτερο δίκτυο Νοσοκομείων Διαγνωστικών έχοντας 70 μονάδες σε 25 πόλεις, με 2500 εργαζόμενους και 10000 γιατρούς.

Με υπόδειξη των δανειστών το 2013 η τότε Κυβέρνηση επέβαλε με νόμο Rebate και clow back και φόρους (ΣΣ: για τις πρωτοφανείς αυτές επιβαρύνσεις τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας και των ιατρικών υπηρεσιών δεν έπαψαν ποτέ να δίνουν σκληρούς αγώνες), που στοίχησαν στην εταιρία 205 εκατομμύρια ευρώ την πενταετία (2013 -2017). Αυτοί οι extra μνημονιακοί φόροι, γονάτισαν την εταιρία με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πληρώσει στις τράπεζες το ομολογιακό δάνειο € 185 εκατομμυρίων.

  • Τότε οι τράπεζες αποφάσισαν και πούλησαν στο Farallon Fund το δάνειο των 185 εκατομμυρίων, για μόλις 32 εκατομμύρια, δηλαδή στο 17 % της αξίας του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες δεν άφησαν τους 2000 μετόχους της Euromedica να προσφέρουν έστω μεγαλύτερη προσφορά!

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ieidiseis.gr , το αμερικανικό Fund σε συνεργασία με πρώην υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της εταιρίας, χρησιμοποίησαν ως «Δούρειο Ίππο», πρώην τραπεζίτη, ο οποίος ήταν αυτός που έπαιρνε τα δάνεια από τις τράπεζες, και έχοντας εσωτερική πληροφόρηση, έφτιαξαν ιστό αράχνης. Πέταξαν την παλιά διοίκηση και ανέλαβαν το management. Στην αρχή έβαλαν άλλους να φαίνονται ότι διοικούν, ενώ αυτοί επί της ουσίας ασκούσαν Διοίκηση παρασκηνιακά. Στη συνέχεια παρανομώντας και μαγειρεύοντας τα οικονομικά – λογιστικά στοιχεία της εταιρίας έλαβαν δικαστική απόφαση και εντάχθηκαν στον πτωχευτικό νόμο106.

  • Έτσι έστησαν τη νέα Euromedica βάλανε πρόεδρο τον πρώην τραπεζίτη, και πέταξαν στο δρόμο 2000 μετόχους εργαζόμενους και πιστωτές, ζημιώνοντας το Δημόσιο και ΙΚΑ.

Κάποιοι απέκτησαν τεράστια περιουσία, ενώ όλοι οι άλλοι έχασαν…

Κάποιοι απέκτησαν ξαφνικά τεράστια περιουσία, ενώ όλοι οι άλλοι έχασαν… Για να πετύχουν τον στόχο τους προέβησαν σε ενέργειες που τώρα διερενά η δικαιοσύνη ως ποινικά ενδιαφέρουσες.

Τα οικονομικά και λογιστικά στοιχεία που κατέθεσαν στο δικαστήριο ήταν μοχλευμένα. Παρουσίασαν αξίες ακινήτων από 10 στο 1, εξαφάνισαν θυγατρικές, δεν έκλεισαν ενοποιημένους ισολογισμούς, όπως προβλέπει ο νόμος και γενικώς επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τους δικαστές. Όμως οι εισαγγελείς εξακολουθούν να ασχολούνται με την υπόθεση και διέταξαν επανέλεγχο, ορίζοντας ορκωτούς εμπειρογνώμονες να συντάξουν καινούργια έκθεση!

Εισαγγελικός λειτουργός με οικονομικές γνώσεις και τεράστια εμπειρία στην εισαγγελική έρευνα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έλεγε στο iEidiseis ότι η Euromedica είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς εκατοντάδες εταιρίες αφελληνιστήκαν την περίοδο του μνημονίου με πανομοιότυπο τρόπο.

Στην περίπτωση της Euromedica ο δικαστικός επανέλεγχος φαίνεται ότι βγάζει «φίδια», καθώς αποκαλύπτεται η πλεκτάνη που στήθηκε για να μεταβιβαστεί η εταιρία στο αμερικανικό Fund Farallon που αρχικά ήταν μέτοχος με 8%.

1ον: Στο βαθύ λαρύγγι της Euromedica όπου έστησε παράλληλη εταιρία στο Κολωνάκι με εσωτερική Πληροφόρηση και απέκτησε στενή επαφή με τράπεζες.

2ον: Στον Μνημονιακό Νόμο που ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των funds και ο οποίος δεν επέτρεπε στους πρώην μετόχους να καταθέσουν προσφορά για την αγορά των δανείων. Τα αγοράζαν τα fund κουρεμένα «γουλί» έως και 17% της αξίας των αρχικών δανείων αλλά αποκλείονταν οι πρώην μέτοχοι ! Απαγορεύονταν να προσεγγίσουν το «μπαρμπέρικο» της τρόικας που κούρευε τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της Euromedica το αμερικανικό Fund έδωσε 32 εκατομμύρια και εξαγόρασε δάνεια αξίας 185 εκατομμυρίων.

3ον: Ο γρήγορος πλουτισμός από την ληστεία! Έχει εντοπιστεί υπάλληλος – μισθωτός με τεράστια περιουσία που αποκτήθηκε κατά την περίοδο μεταβίβασης της Euromedica.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr