μεγάλη ρωσική φάλαγγα

Μια μεγάλη ρωσική φάλαγγα πλησιάζει βορειοδυτικά το Κίεβο και βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα περίχωρά του κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Χοστόμελ, κατέγραψαν νέες δορυφορικές φωτογραφίες, ενισχύοντας τις χθεσινές προειδοποιήσεις αμερικανικού Think Tank ότι επίκεται τις επόμενες ώρες ισχυρή επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies η οποία προ ημερών είχε καταγράψει τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία λίγο πριν την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται η κατεστραμμένη γέφυρα στο Ίρπιν, νότια του Αντόνοφ στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Να συγκρατήσουν την επίθεση 

«Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη», ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

Ρωσία: Απόρρητα ουκρανικά έγγραφα για επίθεση στο Ντονμπάς

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπεσαν στα χέρια του άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν, κατ’ αυτό, ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική περιοχή της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο δημοσιοποίησε έξι σελίδες των εγγράφων, που είναι συνταγμένα στα ουκρανικά και μοιάζουν αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα και το περιεχόμενο των εγγράφων.

Το Κίεβο απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Κατάπαυση πυρός – Απομάκρυνση αμάχων

Νέα κατάπαυση του πυρός σήμερα στις 09:00 (ώρα Ελλάδος) για Κίεβο, Τσέρνιεφ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις που δέχονται επίθεση, από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Νέες εκρήξεις από βομβαρδισμούς 

Στο μεταξύ, νέες εκρήξεις από βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο ανέφερε νωρίτερα το BBC, ενώ παραμένουν οι προειδοποιήσεις από think tank των ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ήχησαν και πάλι σε πολλές πόλεις οι σειρήνες για αντιαεροπορικές επιθέσεις.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία, μετά τις 6:00 ξεκίνησαν και πάλι οι εκρήξεις, τόσο στο Κίεβο, όσο και στις γύρω περιοχές, ενώ ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις. Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ολένσκι Κουλέμπα δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram: «Περιοχή Κιέβου – αεροπορικός συναγερμός. Απειλή για επίθεση με πυραύλους. Όλοι αμέσως στα καταφύγια».

Επίκειται ισχυρότατη επίθεση για την κατάληψή του

Αναλυτές στην τελευταία τους καθημερινή επισκόπηση, προειδοποιούν ότι επίκειται η ολοκλήρωση της περικύκλωσης του Κιέβου και η έναρξη μιας ισχυρότατης επίθεσης για την κατάληψή του.

Η δεξαμενή σκέψης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρεί ότι «οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επίθεσης στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία και οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες 

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πρωινή ενημέρωση ανέφερε ότι:

– Στις βόρειες και βορειοδυτικές κατευθύνσεις συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στις περιοχές τριών οικισμών και η υπεράσπιση της Τσέρνιγκοφ.

– Η ομάδα των αμυντικών δυνάμεων του Κιέβου αποκρούει την επίθεση του εχθρού και κρατά τις γραμμές.

– Στα νότια, οι επιχειρησιακές ομάδες των αμυντικών δυνάμεων καλύπτουν τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας και τη θαλάσσια ακτή, φρουρούν και υπερασπίζονται αεροδρόμια και εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής.

-Στο Μπερντιάνσκ, οι Ρώσοι άρχισαν να διανέμουν προπαγανδιστικό υλικό με στόχο την απαξίωση της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας.

– Στους οικισμούς της περιοχής Τσέρνιγκοφ, που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, «ο εχθρός συνεχίζει να κρύβει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ανάμεσα σε κτίρια κατοικιών και σε εγκαταστάσεις γεωργικών εγκαταστάσεων». Ο ρωσικός στρατός απενεργοποιεί τους πύργους κινητής τηλεφωνίας.

-Ρώσοι στρατιωτικοί ντυμένοι με πολιτικά ρούχα βρέθηκαν στην περιοχή της Χερσώνας. Κινούνταν προς την κατεύθυνση του Νικολάεφ.

Το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας 

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο απέρριψε πάντως την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα MiG-29 μαχητικά της στις ΗΠΑ προκειμένου να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή είναι μη βιώσιμη

Χθες, αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι κατάφεραν με επιτυχία να απομακρύνουν 5.000 ανθρώπους από το Σούμι – η πρώτη επιτυχημένη μαζική εκκένωση, μετά από μέρες σφοδρών βομβαρδισμών ωστόσο μια παρόμοια προσπάθεια για εκείνους στο Τσέρνιεφ απέτυχε επειδή η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει τη διαδρομή εξόδου, ισχυρίστηκε η Ουκρανία.

Συνολικά, περίπου 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επιδρομή στην ουκρανική πόλη Σάμι και δύο από οβίδα στο χωρικό Ντίνετς, κοντά στο Χάρκοβο. Παράλληλα, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας στο Χάρκοβο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Στη Μαριούπολη 

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ.ενώ την ίδια στιγμή στα δύο εκατομμύρια ανήλθαν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που έφυγαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εκτίμησε η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr