Ερντογάν: «Πιόνι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Ελλάδα, για να υπονομευτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας»

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχές και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος λειτουργούν ως πιόνια κάποιου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα αλλά δείχνοντας την Ουάσιγκτον και το NATO.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχή με παρενοχλήσεις σε κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο είναι μόνο πιόνια και ότι τον πραγματικό αγώνα δίνουν αυτοί που βρίσκονται πίσω τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που όμως δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας».

Αυτές είναι οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου που φαίνεται να εμμένει στο ζήτημα των ελληνικών S-300 που υποτίθεται ότι «κλείδωσαν» τα τουρκικά αεροσκάφη.

Επίθεση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Στο στόχαστρο του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν μπαίνει πια ανοιχτά και το ΝΑΤΟ. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για «εχθρική ενέργεια» από την πλευρά της Ελλάδας, έσπευσε να τονίσει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκληση για τους συμμάχους και το ίδιο το ΝΑΤΟ.

«Οι ναυτικοί μας είναι πολεμιστές στα χνάρια των διαβόητων αρχηγών που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη και είχαν στη σημαία τους το Κοράνι και κάθε μέρα ξεκινούν την ημέρα τους με την ευχή του Θεού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, όπου κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο «για να υπονομευτούν τα συμφέροντα της χώρας». Και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η ΕΕ, την είσοδο στην οποία περιμένουμε, μας αποκλείει και εντάσσει χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις εκείνων που ρίχνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ειδικά δίπλα στα σύνορα μας, ενώ δεν μας τα πουλούν», πρόσθεσε.

«Πλέον, πλέουμε στις θάλασσές μας με τις φρεγάτες μας. Κάποιος όμως περιμένει κάτι από κάπου. Υπάρχουμε με τα μη επανδρωμένα μας, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας και τα Akıncı (drone) μας. Τώρα είμαστε με τον Gökbey (ελικόπτερα) μας. Τώρα, με αυτά τα όπλα, είμαστε ο μπελάς όσων είναι εχθροί μας στον κόσμο. Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θαυμάζει καμία χώρα στον κόσμο. Τελείωσε τώρα, είναι ιστορία. Φυσικά, έχουμε ακόμα προβλήματα να λύσουμε. Αλλά δόξα τω Θεώ, έχουμε τη δύναμη και την αντοχή να τα ξεπεράσουμε», τόνισε.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Ερντογάν κατά της Αθήνας

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη (Μανώλης Κωστίδης), η σημερινή επίθεση προς την Ελλάδα συνιστά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων Ερντογάν κατά της Αθήνας. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος μετήλθε του ψευδή ισχυρισμού, ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικό F-16 εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ενέπλεξε το ΝΑΤΟ, ενώ συνέδεσε το θέμα με την πρόθεση της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, καθώς και με το «όχι» του Κογκρέσου στην προμήθεια F-16 από την Αγκυρα, λόγω των S-400 που έχει αγοράσει από τη Μόσχα.

«Η Ελλάδα δεν είναι αντίστοιχη χώρα με εμάς. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το κλείδωμα ραντάρ στο αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στόχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, όχι εμάς», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Ενώ αμέσως μετά έσπευσε να προσθέσει:

«Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η ίδια η Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε F-35 και S-400 στο ίδιο σύστημα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει σύνορα, θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία. Το θέμα δεν είναι η χρήση ρωσικών αεροπορικών συστημάτων και αμερικανικών συστημάτων μαζί, αλλά η Τουρκία. Το μόνο νόημα για να μας δοθούν τα αεροπλάνα που απαιτούμε είναι ως ένδειξη φιλίας προς τη χώρα μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr