Σε νέο γύρο προειδοποιήσεων και έμμεσων απειλών προχωρεί η Μόσχα, απαντώντας σε πληροφορίες που θέλουν τη Δύση να προσπαθεί να εξοπλίσει την Ουκρανία με νέα ισχυρά αντιπλοϊκά συστήματα, ώστε να σπάσει ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Οι προθέσεις των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να εξοπλίσει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις με προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon και NSM. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν πως βρίσκεται υπό εξέταση η προμήθεια πυραύλων τύπου Harpoon και Naval Strike Missile (NSM) είτε με απευθείας αποστολή είτε μέσω μιας ευρωπαϊκής συμμαχικής χώρας που διαθέτει τους πυραύλους αυτούς.

Αίτημα Ζελένσκι στην Πορτογαλία

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από την Πορτογαλία την προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Harpoon καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει άμεσα μεγάλο αριθμό οπλικών συστημάτων που έχουν οι ΗΠΑ, πέρα από τους περίφημους Javelin και Stinger, με στόχο να απομακρύνει τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις από τη Μαύρη Θάλασσα, για να ξεκινήσει ξανά τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Τεχνικά προβλήματα

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα που εμποδίζουν την Ουκρανία να παραλάβει τους πυραύλους. Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα σε παράκτιες πλατφόρμες εκτόξευσης των Harpoon, γι’ αυτό και Αμερικανοί αξιωματούχοι σκέφτονται να μετατρέψουν κατάλληλα ένα σύστημα εκτόξευσης από αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, οι πύραυλοι Harpoon και NSM κοστίζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάριο ανά παρτίδα και όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα χρειαστούν περίπου 12 έως 24 αντιπλοϊκοί πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων για να απειληθούν τα περίπου 20 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Απροθυμία

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι λίγες χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν πυραύλους τύπου Harpoon στην Ουκρανία, διότι κανείς δεν θέλει να είναι το πρώτο ή το μοναδικό κράτος που θα το κάνει, φοβούμενο αντίποινα από τη Ρωσία εάν ένα πλοίο βυθιστεί με έναν αντιπλοϊκό πύραυλο από το οπλοστάσιό του. Το βλήμα τύπου Naval Strike Missile (NSM) μπορεί να εκτοξευθεί από τις ουκρανικές ακτές και έχει βεληνεκές 250 χιλιόμετρα ενώ απαιτούνται λιγότερες από 14 ημέρες εκπαίδευσης για την αποτελεσματική και ορθή χρήση του.

Η περίπτωση της Νορβηγίας

Πηγές του Κογκρέσου ανέφεραν ότι μια καλή επιλογή θα ήταν η Νορβηγία να δωρίσει τέτοιου είδους πυραύλους στην Ουκρανία, μια ιδέα που υποστηρίζεται από μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου, όμως το Υπουργείο Άμυνας της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το θέμα. ποιες πρόσθετες προμήθειες όπλων και αμυντικού εξοπλισμού ενδέχεται να κάνει στην Ουκρανία. Σημειώνεται, δε, ότι όλα τα αιτήματα για οπλικά συστήματα που διαθέτουν αμερικανικά εξαρτήματα ή προέλευση θα πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς επίσης και από τον Λευκό Οίκο.

Προειδοποίηση της Μόσχας

Πάντως, η Ρωσία δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο αποστολής Harpoon ή NSM στην Ουκρανία, με τον port parole του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πέσκοφ να σημειώνει ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί πιθανές παραδόσεις αμερικανικών αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon στην Ουκρανία και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα. O Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «πολλά όπλα έρχονται στην Ουκρανία από τη Δύση. Γνωρίζετε τη στάση μας σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα νέο εδώ. Ο στρατός μας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά όλες αυτές τις παραδόσεις και εργάζεται προληπτικά ως προς αυτό. Λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr