Παρά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο και τη συνάντησή του, ομού μετά των Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, φαίνεται ότι οι σχέσεις Βερολίνου και Κιέβου παραμένουν ψυχρές, με επίκεντρο το ζήτημα της παροχής εξοπλισμού για την άμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

Πιέσεις για βαριά όπλα μάχης

Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε την Γερμανία ότι αγνοεί τις αιτήσεις του Κιέβου για την αποστολή τανκς Leopard και οχήματα μάχης Marder, λέγοντας ότι το Βερολίνο προσφέρει μόνο «αόριστους φόβους και δικαιολογίες» για την μη αποστολή πολεμικών όπλων. «Απογοητευτικά μηνύματα από την Γερμανία την ώρα που η Ουκρανία χρειάζεται Leopard Marder τώρα – για να απελευθερώσει ανθρώπους και να τους σώσει από την γενοκτονία», έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ούτε ένα λογικό επιχείρημα για τους λόγους που αυτά τα όπλα δεν μπορούν να παρασχαθούν, μόνο αόριστοι φόβοι και δικαιολογίες. Τι φοβάται το Βερολίνο που δεν φοβάται το Κίεβο;», συμπλήρωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει απορρίψει επανελειμμένα το αίτημα από τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ, να παραδώσει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2.

Ο καγκελάριος φέρεται να μην έδειξε «καμία επιθυμία να αλλάξει την αρνητική του στάση για τις παραδόσεις βαρέων όπλων», αναφέρει δημοσίευμα της Die Welt, καθώς όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, οι παραδόσεις δυτικών όπλων αποσταθεροποιούν την κατάσταση με τη Ρωσία. «Καμία χώρα δεν έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα δυτικής κατασκευής οχήματα πεζικού μάχης ή άρματα μάχης. Έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πως η Γερμανία δεν θα αναλάβει τέτοια δράση μονομερώς», έχει δηλώσει η γερμανίδα Υπουργός Άμυνας.

Η εμπλοκή της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και η Ελλάδα, καθώς το Βερολίνο προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τα ανατολικογερμανικά θωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1 που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αντίστοιχα οχήματα τύπου Marder, ώστε η χώρα μας να στείλει τα θωρακισμένα στην Ουκρανία. Ωστόσο, το όλο θέμα έχει «παγώσει» εδώ και καιρό, με το Spiegel να αναφέρει ότι η συμφωνία καθυστερεί λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους.

Από την πλευρά της, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει, χωρίς καμία περιστροφή ότι δεν πρόκειται να αποστείλει στην Ουκρανία ούτε… ερπύστρια, πριν αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα θωρακισμένα οχήματα μάχης, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλο, να δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της». Έτσι, όσο το θέμα παραμένει εκκρεμές, το Κίεβο θα «γκρινιάζει».

Συνομιλία Σολτς-Πούτιν

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που το Κίεβο μουρμουράει για τη στάση του Βερολίνου, ο Όλαφ Σολτς επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο και προέτρεψε να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την σύγκρουση στην Ουκρανία, που να βασίζεται στην εκεχειρία και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της 90λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σόλτς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία και ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητα και δεν θα αναγνωριστούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Χεμπεστράιτ στην δήλωση του, προσθέτοντας ότι ο Σόλτς και ο Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, κάτι που, πρέπει να υπενθυμιστεί, επιχειρεί να κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr