Νέες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση αμερικανικών δυνάμεων στο χωριό Ατμέχ του Ιντλίμπ της Συρίας, που κατέληξε στο θάνατο του ηγέτη του ISIS, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κιουράισι, έδωσαν οι ΗΠΑ.

Μιλώντας για την επιχείρηση, που έφερε στη μνήμη πολλών την επιχείρηση των Navy SEALs που κατέληξε στην εκτέλεση του ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «σε μια τελευταία πράξη απεγνωσμένης δειλίας, χωρίς καμία σκέψη για τις ζωές της οικογένειάς του ή των άλλων ατόμων στο κτίριο, (ο αλ Κιουράισι) επέλεξε να ανατιναχθεί… παίρνουντας μαζί του και αρκεά μέλη της οικογενείας του, όπως ο προκάτοχός του».

Ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι

Υπενθυμίζεται ότι ο αλ Κιουράισι, γνωστός και ως «Χατζί Αμπντουλάχ», είχε αναλάβει την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους το 2019, λίγες ημέρες αφόρου ο προηγούμενος «χαλίφης», Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, είχε αυτοκτονήσει πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό για να μην πέσει στα χέρια αμερικανών στρατιωτών που πραγματοποιούσαν επιδρομή και πάλι στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Μιλώντας για τη δράση του ISIS και ειδικά του αλ Κιουράισι, ο Μπάιντεν τόνισε ότι από την ώρα που ανέλαβε την ηγεσία του «χαλιφάτου», «το ISIS πραγματοποίησε επιθέσεις με στόχο Αμερικανούς, τους συμμάχους και εταίρους μας και αναρίθμητους πολίτες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την νότια Ασία». Τόνισε, δε, ότι ο αλ Κιουράισι «επέβλεψε την εξάπλωση τρομοκρατικών ομάδων σχετιζόμενων με το ISIS σε όλο τον κόσμο» και ότι ήταν ο «υπεύθυνος» για τη γενοκτονία των Γιαζίντι στο βορειοδυτικό Ιράκ το 2014.

Γιατί επιλέχθηκαν οι Ειδικές Δυνάμεις

Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή την επιχείρηση, ο Μπάιντεν τόνισε ότι είχε δώσει ειδικές οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας, ώστε «να ληφθούν όλα τα μέτρα για περιορισμό στο ελάχιστο των απωλειών αμάχων». «Γνωρίζοντας ότι ο τρομοκράτης αυτός είχε επιλέξει να περιστοιχίζεται από οικογένειες με παιδιά, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων, με μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ανθρώπους μας, παρά να τον εξουδετερώσουμε με εναέρια επιδρομή» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα «Λευκά Κράνη», γνωστά και ως Συριακή Πολιτική Άμυνα, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών και έξι παιδιών, χωρίς, όμως, να δώσει τις ταυτότητες των νεκρών. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, αλλά προσέθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «κατόρθωσαν να προστατεύσουν περισσότερες από δέκα γυναίκες, παιδιά και μωρά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr