Νέα ημέρα, νέο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, με τη σκυτάλη να παίρνει αυτή τη φορά ο μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος προσπάθησε να «μικρύνει» τη χώρα μας.

Προσβολές και εμμονή με τα νησιά

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε υποτιμητικά στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στα πλαίσια της δικής της ισχύος, να έχει την δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Ωστόσο, το «ζουμί» ήταν και πάλι στις απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με τον Καλίν να σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών συνθηκών του 1923 και του 1949. Ήδη εμείς το κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ αλλά το καταγράψαμε και σε άλλους φορείς».

Υπογράμμισε, δε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα και κανένα νόμιμο βήμα εδώ. Η Ελλάδα ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως προχωρήσουν περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλο περιβάλλον», και συμπλήρωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία δημιουργία απειλής από τα νησιά προς την Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες καλά. Το ξέρουν καλά και οι Αμερικανοί».

Αισιοδοξία για τα F-16

Όσον αφορά στο ζήτημα της αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ, ο Καλίν φάνηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος, λέγοντας ότι «δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους έναν ή δύο μήνες». […] Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί», πιθανόν συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με αλλαγές των ισορροπιών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τέλος, μιλώντας σχετικά με τις επίμαχες συμφωνίες με τη Λιβύη, ο Καλίν δεν έκρυψε τον κυνισμό της Άγκυρας, λέγοντας ότι «στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, όπως και με τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη απαντάμε σε αυτά. Με τη συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, καταστρέψαμε και διαλύσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό φωνάζουν. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που υπογράψαμε το 2019 με την κυβέρνηση Σάρατζ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr