Νέες  συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γερμανία κατά την επίσκεψη Σολτς

Σε κλίμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, για την επιθετική ατμόσφαιρα που καλλιεργεί η Τουρκία, επισκέπτεται την Αθήνα, το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς, όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον της επίσκεψης Σολτς εστιάζεται στις νέες  συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – Γερμανίας, που ολοκληρώνουν ένα κύκλο παράλληλων διμερών αμυντικών σχέσεων της χώρας με τους ισχυρούς συμμάχους της ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Οι συμφωνίες αυτές, πέραν του αλληλέγγυου αμυντικού χαρακτήρα τους, εκσυγχρονίζουν τις ενοπλες δυνάμεις σε αέρα, θάλασσα (και τώρα) και στην ξηρά.

  • Κατά την επίσκεψη Σολτς αναμένεται η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την αγορά νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) KF 41 Lynx και την αναβάθμιση παλαιών (Leopard). 

Η Συμφωνία έτοιμη να περάσει στη Βουλή

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», η εν λόγω συμφωνία  δεν έχει απλώς «κλειδώσει», αλλά είναι έτοιμη να περάσει από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τις επόμενες μέρες, με πιθανότερη την ερχόμενη Τρίτη.

  • Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx KF-41, το πιο σύγχρονο μοντέλο που κατασκευάζει η γερμανική Rheinmetall, με μεγάλη ισχύ πυρός, πανίσχυρη θωράκιση, υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα και εμβέλεια δράσης μεγαλύτερη των 500 χλμ.

Πηγές της εφημερίδας κάνουν μάλιστα λόγο για αγορά 205 ΤΟΜΑ Lynx συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται και από συμφωνία με τον έτερο κολοσσό της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Kraus-Maffei-Wegman (ΚΜW) για τον εκσυγχρονισμό των Leopard (προϋπολογισμού  571 εκατ. ευρώ).

Συζητήσεις για μεταφορά της γραμμής παραγωγής του Lynx στην Ελλάδα

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες περί πρότασης της Rheinmetall για μεταφορά της γραμμής παραγωγής του Lynx στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόσφατο ρεπορτάζ της Welt με την υπογραφή του Γκέρχαρντ Χέγκμαν, αναφερόταν σε σχέδιο συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard της ΚΜW με τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos.

  • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση της WELT, η KMW «ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες». Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφέρει μόνο ότι «οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2 ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Η συμβολική κίνηση Σολτς για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Αντίστοιχα, σχολιαστές σημείωναν τη συμβολική σημασία της κίνησης Σολτς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποστολής των πρώτων έξι από τα συνολικά 40 Μarder 1A3 που θα πάρει η χώρα μας -ως αντιστάθμισμα για τα ΒΜΡ-1 που έστειλε στην Ουκρανία – ώστε τα ΤΟΜΑ να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση με το εθνόσημο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, χθες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κλήθηκε να σχολιάσει τις επαναλαμβανόμενες απειλές του τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας με τα «Θα έρθουμε μια νύχτα…» κ.τ.λ.

«Το σημειώνουμε», είπε ο κ. Μπούχνερ, και «πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών». «Πιστεύω όμως», πρόσθεσε, «και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr