Νέες συνθήκες πρόκλησης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού

Η εποχή του πολύ φθηνού χρήματος, που δημιούργησε η πολιτική απάντηση στην πανδημία, ανήκει ξεκάθαρα πλέον στο παρελθόν. Το νέο περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες πρόκλησης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, το οποίο στοχεύει να αντλήσει φέτος 12 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού προγράμματος αναμένεται να γίνει στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προγραμματίζεται για μετά την άνοιξη δηλαδή προ των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, που τοποθετούνται χρονικά τον Σεπτέμβριο.

Η στρατηγική η στόχευση του οικονομικού επιτελείου είναι η παρουσία στις διεθνείς αγορές, η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ και η διαφύλαξη το μεγάλου κεφαλαιακού αποθέματος που φτάνει  στα 36-37 δισ. ευρώ.

Οι συνθήκες δανεισμού είναι λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι το 2021

Οι συνθήκες ωστόσο είναι λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι το 2021. Ο ελληνικός δεκαετής τίτλος, σε σχέση με ένα μήνα πριν, καταγράφει άνοδο 15% και ξεπερνά το 2%, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν στο 0,847%. Ήδη μετά τη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ- η απόδοση ανήλθε στο 1,80%, όταν πριν από έναν χρόνο η απόδοση ήταν κοντά στο 0,8%. Ο αντίστοιχος τίτλος της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 0,96% (+0,77, της Ισπανίας στο 1,04% (0,84%) και της Ιταλίας στο 1,73% (1,53).

Η Ελλάδα το 2022 έκανε ντεμπούτο στις αγορές με τσιμπημένο επιτόκιο καταγράφοντας όμως ισχυρή ζήτηση. Κατά την πρώτη έξοδο  της χώρας, με δεκαετές ομόλογο, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ  με την απόδοση να φτάνει στο 1,8%, από το χαμηλό 0,88% του περασμένου Ιουνίου. Παρά την άνοδο πάντως ο νέος δανεισμός της Ελλάδας έγινε με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο ήταν στο 4%.

Το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λήγει το Μάρτιο του 2022 και αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε  χθες ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ασχέτως επενδυτικής βαθμίδας, συνεχίζοντας τις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ΡΕΡΡ) ξεπερνά τα 35 δισ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr