Σε αδιέξοδο κατέληξε και η νέα προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για την εμπορική συμφωνία των δύο μερών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι δύο πλευρές δεν γκρέμισαν τις γέφυρες, καθώς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ορίζοντας νέα deadline την ερχόμενη Κυριακή.

Το δείπνο του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -με στόχο να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών έληξε χωρίς συμφωνία. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι «παραμένουν πολύ μεγάλα κενά», αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με «αποφασιστικότητα» έως την Κυριακή σχετικά με το εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Δείτε ακόμη: Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες η Αθήνα – Tί αναφέρει το προσχέδιο των Συμπερασμάτων. Πότε θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε δε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «μακριά». Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας Λόρδου Φροστ και του Μισέλ Μπαρνιέ θα συνεχιστούν αργότερα στις Βρυξέλλες. Οι δύο διαπραγματευτές παρευρέθηκαν επίσης στην τρίωρη συνάντηση δείπνου μεταξύ Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν.

Δημοσιογράφος του BBC σημείωσε ότι το δείπνο «προφανώς είχε πάει άσχημα» και ότι οι πιθανότητες της Βρετανίας να εγκαταλείψει την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit στο τέλος του έτους χωρίς σταθερή συμφωνία ήταν ένα «μεγάλο βήμα πιο κοντά».

Ο χρόνος τελειώνει για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε η Βρετανία σταματά να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ. Παραμένουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και τον τρόπο εποπτείας της συμφωνίας.

Δείτε επίσης

Πηγή: economico.gr