Μετά την Τουρκία, η οποία, πάντως, αναμένεται να κυρώσει τα σχετικά πρωτόκολλα εντός του φθινοπώρου, τώρα είναι η Ουγγαρία που απειλεί να εμποδίσει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εξαιτίας ενός 10λεπτου δήθεν προσβλητικού σουηδικού βίντεο.

“Δεν βοηθάει…”

Το βίντεο σίγουρα δεν βοηθάει στην εκπλήρωση του συνεχώς προβαλλόμενου αιτήματός σας“, δήλωσε προσωπικά ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου), αναφερόμενος στο αίτημα της Σουηδίας να επικυρώσει η Ουγγαρία την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το βίντεο μετέδιδε “ψευδή πληροφορία” ότι “η δημοκρατία βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια [sic]“, πρόσθεσε ο Σιγιάρτο, στην επίσημη καταγγελία του. Το προσβλητικό βίντεο παρήχθη από το UR, έναν σουηδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του οποίου το περιεχόμενο δεν επηρεάζεται από τη σουηδική κυβέρνηση και δεν λέει κάτι που δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένο στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας και έχει παρακρατήσει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της αυταρχικής διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι η Ουγγαρία “δεν είναι πλέον μια πλήρης δημοκρατία“. Αλλά την Πέμπτη, η μισή κυβέρνηση του Όρμπαν τάχθηκε απροσδόκητα κατά της μικρού μήκους σουηδικής ταινίας.

Έξαλλες αντιδράσεις

Σοκαριστικό εκπαιδευτικό βίντεο εγκεκριμένο από τη σουηδική κυβέρνηση που επιτίθεται στην Ουγγαρία! Πώς θα πείσουμε τους Ούγγρους βουλευτές να υποστηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας [στο ΝΑΤΟ] όταν η δημοκρατία μας αμφισβητείται επανειλημμένα, προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους μας;“, δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπάλας Όρμπαν.

Από την πλευρά του, ο Γκεργκέλι Γκούλιας, έμπειρος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, πρόσθεσε ότι “εάν η ταινία παίζεται στα κρατικά σχολεία, σημαίνει ότι η Σουηδία κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ“. Η ξαφνική κατακραυγή έρχεται αφότου αφού η Ουγγαρία ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επικύρωση.

Η Άγκνες Βαντάι, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, λέει ότι η προφανής αναδίπλωση κάνει τη χώρα να φαίνεται ανόητη στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα πρωτόκολλασ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα «όχι» της Άγκυρας

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Άγκυρα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας λόγω της υποτιθέμενης συνδιαλλαγής της Στοκχόλμης με τρομοκράτες, καθώς και μετά από μια σειρά ενεργειών καύσης Κορανίου στη Σουηδία, οι οποίες εξόργισαν πολλές μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Τον Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η Τουρκία συμφώνησε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία με αντάλλαγμα τη βοήθεια στην προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα υποβάλει την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, όταν το νομοθετικό σώμα θα συνέλθει εκ νέου μετά τις θερινές διακοπές.Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά μέλος της Συμμαχίας αυτό το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr