Η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν και έδωσε εντολή στους Ιρανούς διπλωμάτες και το προσωπικό της ιρανικής πρεσβείας να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε 24 ώρες, έπειτα από έρευνα για μια κυβερνοεπίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Σκληρή δήλωση Ράμα

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει με άμεση ισχύ τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρει ο Ράμα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης. «Αυτή η ακραία απάντηση … είναι πλήρως αναλογική προς τη σοβαρότητα και τον κίνδυνο της κυβερνοεπίθεσης που απείλησε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει ψηφιακά συστήματα και να παραβιάσει κρατικά αρχεία, να υποκλέψει ηλεκτρονική ενδοεπικοινωνία της κυβέρνησης και να προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στη χώρα», δήλωσε ο Ράμα.

«Μια εμπεριστατωμένη έρευνα μας έδωσε την αδιαμφισβήτητη απόδειξη» ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή είχε «ενορχηστρωθεί και είχε σπόνσορα» την Τεχεράνη, πρόσθεσε. «Η εν λόγω επίθεση απέτυχε…Οι βλάβες μπορούν να θεωρηθούν ελάχιστες σε σχέση με τους στόχους της επίθεσης. Ολα τα συστήματα αποκαταστάθηκαν πλήρως και δεν υπήρξε ανεπανόρθωτη αφαίρεση δεδομένων» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού

Από το 2013, η Αλβανία υποδέχεται στο έδαφός της, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού, εξόριστου κινήματος που έχει τεθεί υπό απαγόρευσιν στο Ιράν και αντιφρονούντες του καθεστώτος της Τεχεράνης. Οι μουτζαχεντίν οργανώνουν συστηματικά συναντήσεις στην πόλη που έχουν κατασκευάσει κοντά στα Τίρανα και στην οποία κατοικούν 3.000 άνθρωποι. Ομως φέτος, η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούλιο αναβλήθηκε «για λόγους ασφαλείας», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Η συνάντηση αναβλήθηκε κατόπιν συστάσεως της αλβανικής κυβέρνησης για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας απειλών και τρομοκρατικών συνωμοσιών, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού.

Κρατάει χρόνια…

Εναν μήνα νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε γίνει δεκτός από την οργάνωση στην πόλη που ονομάζεται Ashraf 3. Η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού υποστήριξε τον αγιατολάχ Χομεϊνί κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε τον Σάχη. Ομως η οργάνωση ετέθη εκτός νόμου το 1981, όταν κατηγορήθηκε για βομβιστική επίθεση με 74 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο δεύτερος στην ιεραρχία του ιρανικού καθεστώτος. Οι μουτζαχεντίν ουδέποτε ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αντίθετα με άλλες.

Η Αλβανία στράφηκε οριστικά προς την Δύση έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 και είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Τίρανα βρίσκονται σε σύγκρουση με το Ιράν. Από τον Δεκέμβριο 2018, τέσσερις ιρανοί διπλωμάτες στα Τίρανα, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής, απελάθηκαν από την Αλβανία κατηγορούμενοι για «δραστηριότητες επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr