Ένα νέο περίεργο κεφάλαιο έχει ανοίξει στις προσπάθειες της Τουρκίας να «βάλει πόδι» στη Λιβύη, με στόχο όχι μόνο να ελέγξει το πετρέλαιο της χώρας, αλλά και να αποκτήσει ορμητήριο στην ευρύτερη Μεσόγειο.

To λιμάνι της Χομς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό ΜΜΕ TGRT, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού της Χομς, μεταξύ της πρωτεύουσας Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, για να φτιάξει στρατιωτική βάση. Μάλιστα, το ρεπορτάζ του μέσου έχει τίτλο «Μία κίνηση από την Τουρκία που θα προκαλέσει νευρικότητα στην Ελλάδα», ενώ αναφέρεται ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση στο λιμάνι, η οποία θα δοθεί στο τουρκικό ναυτικό και τις χερσαίες δυνάμεις. Με το μισθωμένο λιμάνι, θα παρέχει επίσης προληπτική άμυνα κατά της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων».

Βάση για drones

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή σχεδιάζεται η εγκατάσταση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας, ενώ το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί. Σημειώνεται, δε, ότι «η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές της τεχνολογικές δυνατότητες και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα».

Περίεργη κινητικότητα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Χομς έγινε τις προηγούμενες ημέρες θέατρο εκτεταμένων διαδηλώσεων και οι κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν λόγω αναφορών ότι το εμπορικό λιμάνι της πόλης έκλεισε και όλες οι φρεγάτες και τα πλοία απομακρύνθηκαν ως προετοιμασία για τη μεταφορά τους σε παραπλήσια στρατιωτική βάση στη Μισράτα. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμεϊμπά, διέταξε, σε συνάντηση στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου, ο επικεφαλής του λιμανιού της Χομς και ο δήμαρχος της πόλης, να βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση η κατάσταση των φρεγατών που ελλιμενίζονται παράνομα στο λιμάνι καθώς και των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν ξεμείνει από παλιότερα.

Διαψεύδει η Τρίπολη

Ωστόσο, η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες, καθώς μιλώντας στο Sputnik, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντα δήλωσε ότι οι αναφορές στον αραβικό Τύπο περί παραχώρησης του λιμανιού της Χομς στην Τουρκία, με προοπτική να δημιουργηθεί εκεί στρατιωτική βάση δεν είναι αληθείς. Επίσης, μιλώντας στον Libya Observer, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν δημόσια σχετικά με τη ναυτική βάση στη Χομς ήταν αναληθείς, εξηγώντας ότι η συμφωνία για τη βάση επιτεύχθηκε μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων λιβυκών αρχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr