Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει με τον Παύλο Πολάκη και την επίθεσή του σε δημοσιογράφους, στελέχη τραπεζών και δικαστικούς, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα στον πολιτικό κόσμο και υποχρεώνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει τον «αψύ Κρητικό» στο όργανο δεοντολογίας του κόμματος.

«Το ζήτημα είναι ο “πολακισμός”»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο συνέδριο του ygeiamou, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν με απασχολεί διαίτερα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο πολακισμός. Και βασικός εκφραστής αυτής της αντίληψης είναι ο ιδιος ο κ. Τσίπρας. Ακούσατε τι είπε για την καταδίκη του κ. Παππά και την αναγκη να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή; Τα ίδια λέει και ο κ. Πολάκης με άλλα λόγια. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό και δεν λύνεται με μια διαγραφή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει από τώρα μέχρι τις εκλογές».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αναπαραγάγει την τοξικότητα και επισήμανε με νόημα ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο κ. Παππάς θα πρέπει να κριθεί από το φυσικό δικαστή. Ενώ καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό, θα έλεγα, παράπτωμα… Κι ο κ. Παππάς παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας…» προσθέτοντας, πάντως ότι «θα υποκλιθούμε όλοι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού» στις εκλογές που, όπως είπε, έρχονται την άνοιξη.

Προτεραιότητα η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως βασική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, την αναμόρφωση του ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση θα κληθεί να χτίσει πάνω σε όλα όσα έγιναν την περίοδο της πανδημίας. «Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές» σημείωσε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του νοσοκομειακού χάρτη, ενώ σημείωσε ότι «κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση».

Επίθεση στον Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει και να αντιμετωπίσει την κρίση του κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι «αυτή η κρίση μας οδήγησε σε βασική επαναξιολόγηση των βασικών προτεραιοτήτων και το τι πρέπει να κάνουμε στο ΕΣΥ την επόμενη ημέρα. Πλέον όμως είμαστε σε καλύτερο σημείο από το 2019. Με περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και με περισσότερες υποδομές γι, αυτά που θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα».

Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ασύστολο ψέμα ότι είχαμε τους περισσότερους νεκρούς, λέγοντας ότι «κάνει μικροπολιτική. Έχουν βγει μελέτες για την θνησιμότητα…. Δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει. Ή είναι τελείως άσχετος ή τελείως ψεύτης», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι «το να ακυρώνεται προσπάθεια με εθνικό χαρακτήρα δεν εξυπηρετεί και τους δικούς του σκοπούς εκτός αν θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές».

Προσωπικός γιατρός

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ράντζα είπε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μηδενίσει τα ράντζα στο “Γεννηματάς” και “Ευαγγελισμό”. […] Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ολότητά του και να μην έχουμε ράντζα, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια» σημείωσε, ενώ για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι αποτέλεσε διαχρονικό στοίχημα. «Η προσπάθεια αυτή τη φορά έχει πολύ περισσότερη επιτυχία απ’ ότι στο παρελθόν. Ο θεσμός αυτός ριζώνει», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς, ειδικά σε ορισμένες περιοχές. Ο προσωπικός γιατρός ως θεματοφύλακας της υγείας των πολιτών είναι ένας θεσμός ο οποίος για πρώτη φορά έχει ουσιαστική πιθανότητα να ριζώσει στη χώρα μας. Προσθέστε και τα βήματα στον ψηφιακό φάκελο του ασθενή. Είναι μια μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση η οποία θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο ρόλο του προσωπικού γιατρού», συμπλήρωσε.

Υποδομές

Για τις υποδομές των νοσοκομείων ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. «Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους για τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν και άλλοι πόροι για υποδομές νοσοκομείων όπου μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτίρια», συνέχισε. «Ειδικά στον τομέα της υγείας μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερες ιδιωτικές δωρεές. Έγινε σε ένα βαθμό την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε περισσότερο και καλύτερα», συμπλήρωσε.

«Όσο βελτιώνονται συνολικά τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο που θα κατευθύνουμε τους πόρους για δημόσιες πολιτικές. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στο clowback. Έχουμε ένα προγραμματισμό για το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Έχουμε και άλλες ανάγκες, να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών μας», δήλωσε, διαπιστώνοντας, παράλληλα, συγκεκριμένες ελλείψεις στο προσωπικό και πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές για τα οποία υπάρχουν πόροι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr