Αυξάνει εκ νέου την ένταση στις σχέσεις με την Αθήνα η Άγκυρα, σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω οικονομίας.

Μετά το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής προχώρησαν στη σύλληψη ενός Έλληνα αστυνομικού και της συντρόφου του, οι οποίοι είχαν μεταβεί την Κυριακή από τους Κήπους στην Αδριανούπολη για εκδρομή.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο υπαρχιφύλακας και η σύντροφός του κρατούνται με την κατηγορία ότι «εισήλθαν στην στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη κοντά στο χωριό Δουράν, στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Έρευνα από τις τουρκικές αρχές

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κατασχέσει και ερευνούν τα κινητά τηλέφωνα του ζευγαριού, ενώ συνεχίζεται η έρευνα απο την τοπική εισαγγελία. Από την πλευρά της οικογενείας του αρχιφύλακα έγινε γνωστό ότι ο αστυνομικός κρατείται για τελωνειακές παραβάσεις.

Μάλιστα, η αποκάλυψη ότι ο αρχιφύλακας και η κοπέλα του κρατούνται στην Τουρκία έγινε τη Δευτέρα μέσω… τεχνολογίας, καθώς ο αστυνομικός είχε ανοιχτό το GPS του κινητού του και όταν τον αναζήτησαν φάνηκε ότι βρίσκεται εντός τουρκικού εδάφους, σε απαγορευμένη ζώνη.

Ο αρχιφύλακας πέρασε αυτόφωρο τη Δευτέρα, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με τις τουρκικές, προκειμένου να λήξει σύντομα και ομαλά η υπόθεση αυτή που προκαλεί νέες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί η στάση των Τούρκων και στην υπόθεση αυτή, όπως και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν κρατηθεί στην Τουρκία για διάστημα σχεδόν πέντε μηνών.

Το ερώτημα είναι αν η Άγκυρα θα συνεχίσει να παίζει αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια, ασκώντας πίεση στην Αθήνα, ή αν θα επιχειρήσει να δείξει «καλό» πρόσωπο και θα κλείσει σύντομα και ανώδυνα και αυτή την ιστορία.

Πάντως, η Αθήνα επιχειρεί να θέσει το όλο ζήτημα σε πολιτική και όχι στρατιωτική βάση ώστε να διευθετηθεί με απλές διαδικασίες χωρίς να απαιτηθεί η ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας για την αποκλιμάκωση σύνθετων καταστάσεων που εμπλέοκονται κρατικά όργανα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr