Ερντογάν Μέρκελ

Ενα ακόμη “δώρο” της Μέρκελ στον Ερντογάν, αλλά και ενδείξεις στροφής της Ουάσιγκτον σε τακτική κατευνασμού της Τουρκίας, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters μία εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές, η Ε.Ε. έχει παγώσει κάθε σχεδιασμό και συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τρεις λόγους:

  • Διότι διαπιστώνεται  “εποικοδομητικός τόνος” στην συμπεριφορά Ερντογάν
  • Διότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζητά “προσέγγιση συμβιβασμού”
  • Διότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την Ε.Ε. να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σ’ αυτήν την συγκυρία

“Εχουν παγώσει οι κυρώσεις κατά στελεχών της ΤΡΑΟ”

Οι αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τέσσερις διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τον σχεδιασμό της για κυρώσεις σε βάρος και άλλων ανώτατων στελεχών της Τουρκικής Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO).

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Δεκέμβριο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να αναφέρονται συγκεκριμένα άτομα.

Η ΕΕ συμφώνησε, επίσης, να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής της 25ης- 26ης Μαρτίου, μετά την δύσκολη περυσινή χρονιά, όταν ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στο σημείο να εκφράζει δημοσίως την ελπίδα ότι οι Γάλλοι διαδηλωτές θα ρίξουν τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από την Ε.Ε. να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο “πιο εποικοδομητικός τόνος του Ερντογάν, η υποστήριξη μιας πιο συμβιβαστικής προσέγγισης από την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από 5 χρόνια συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος”.

Επίσης, όπως φέρονται να δήλωσαν ευρωπαίοι και αμερικανοί διπλωμάτες, η νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

«Οι διαδικασίες για επιπλέον ένταξη στις λίστες Τούρκων ιδιωτών έχουν σταματήσει, και δεν συζητάμε πλέον οικονομικές κυρώσεις», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η διαδικασία δεν «ξεκίνησε ποτέ», ενώ ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στην διπλωματική οδό».

Πηγή: economico.gr