Λιβύη Χάφταρ

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης που ανήκουν στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν την νύχτα ότι παρεμπόδισαν  τουρκικό πλοίο –με σημαία της Τζαμάικας–  που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Η Άγκυρα, ως γνωστόν, στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης του Σαράτζ που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τον LNA.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ αλ Μισμάρι, το εμπορικό φορτηγό πλοίο, Mabrouka, είχε 17μελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων 9 Τούρκων υπηκόων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι GNA και LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν πολιτικό διάλογο με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2021, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στην λύση της μακροχρόνιας σύγκρουση της Λιβύης.

Ωστόσο, την Κυριακή οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, γεγονός που δοκιμάζει περαιτέρω τη συμφωνία. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μισμάρι κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα και μαχητές στο GNA.

Το LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι ξένες δυνάμεις που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές έχουν παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, γερμανική φρεγάτα –στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI»–  επιχείρησε να ελέγξει το τουρκικό πλοίο «Rosaline A», ωστόσο εμποδίστηκε από την Άγκυρα.

Πηγή: economico.gr