Ερντογάν F-35

Σε πραγματική «οδύσσεια» μετατρέπεται η συμφωνία ΗΠΑ-ΗΑΕ για την πώληση στο Άμπου Ντάμπι εξελιγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, η οποία είχε υπογραφεί -αφού πέρασε διά πυρός και σιδήρου από το Κογκρέσο- από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η επίμαχη συμφωνία

Η συμφωνία, υπενθυμίζεται, αγγίζει το ύψος των 23 δισ. δολαρίων και προβλέπει την πώληση στα ΗΑΕ 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, 18 επιθετικών drones και μεγάλης ποσότητας πυραύλων και πυρομαχικών. Οι τελικές υπογραφές είχαν «πέσει» κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της αλλαγής φρουράς στονν Λευκό Οίκο, ωστόσο, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν είχε «παγώσει» τη συμφωνία, προκειμένου να την επανεξετάσει.

Μέρος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είχε εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς για τη συμφωνία και είχε επιχειρήσει να την μπλοκάρει με δύο ψηφίσματα, ωστόσο, η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, τα είχε απορρίψει. Οι ενστάσεις των Δημοκρατικών είχαν εντοπιστεί σε δύο σημεία: στις καλές σχέσεις των ΗΑΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στην ποιοτική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ που το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΑΕ θα επιφέρει.

Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην πώληση, «παρότι συνεχίζουμε να επανεξετάζουμε τις λεπτομέρειες και να συζητάμε με αξιωματούχους» των ΗΑΕ για τη χρήση των όπλων αυτών, ενώ πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν ο νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεκαθαρίσει ότι η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει «πολύ, πολύ προσεκτικά» τη συμφωνία.

Παρέμβαση Γερουσιαστών

Ωστόσο, το «τελικά» μοιάζει οξύμωρο, καθώς δύο κορυφαίοι Γερουσιαστές από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ και η Νταϊάν Φάινσταϊν κατέθεσαν την Παρασκευή νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της εξοπλιστικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ, αν όχι να την καταργήσει τελείως, προκαλώντας ρήξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Άμπου Ντάμπι.

Ο νόμος προβλέπει ότι για να προχωρήσει η συμφωνία, τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευτούν σε διακρατικό επίπεδο ότι η τεχνολογία των F-35 δεν πρόκειται να πέσει σε εχθρικά χέρια, αλλά και ότι η ασφάλεια του Ισραήλ -το οποίο είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία- δεν απειλείται, ούτε και η Ποιοτική Στρατιωτική Υπεροχή της χώρας έναντι των γειτόνων της.

«Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με αυτή τη συμφωνία της εποχής του Τραμπ, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία των αεροσκαφών αυτών δεν πρόκειται να πέσει στα χέρια δυνάμεων εχθρικών προς τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μιας απομάκρυνσης των ΗΑΕ από τη στενή σχέση τους με την Κίνα και άλλους ανταγωνιστές της χώρας μας» υπογράμμισε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.

Το σκληρό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει, πριν την παράδοση κάθε F-35 στα ΗΑΕ ή σε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολή, να διασφαλίζει ότι η πώληση δεν θα βλάπτει την ποιοτική υπεροχή του Ισραήλ, ότι υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας για την τεχνολογία των μαχητικών και ότι η χώρα δεν έχει πουλήσει όπλα σε εχθρούς του Ισραήλ ή των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, για δέκα χρόνια μετά την παράδοση των F-35, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι τα μέτρα ασφαλείας συνεχίζουν να υπάρχουν, ότι ο παραλήπτης δεν έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις κατά των συμφερόντων του Ισραήλ ή των ΗΠΑ και ότι η χώρα δεν έχει διαπράξει ή επιτρέψει να διαπραχθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τελευταία πρόβλεψη βρίσκεται και το πρόβλημα, το οποίο, αν το νομοσχέδιο περάσει, μπορεί να μπλοκάρει την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς τα ΗΑΕ έχουν κατηγορηθεί ότι συμμετείχαν σε αποκλεισμό της Υεμένης, συμβάλλοντας στον λιμό που επικρατεί στη χώρα, ενώ και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει διαπιστώσει παραβιάσεις στα ΗΑΕ.

Πηγή: economico.gr