Ερντογάν Ταλιμπάν

Ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν επιδιώκει να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας την δημιουργία κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν και προωθώντας στο παρασκήνιο την διεθνή αναγνώρισή της.

Όπως αποκαλύπτει η Χουριέτ, ο τούρκος πρόεδρος στηρίζει την σύσταση κυβέρνησης υπό τους Ταλιμπάν με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποτραπεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η Αγκυρα έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας των Ταλιμπάν και προσπαθεί να καλύψει το διοικητικό κενό στο Αφγανιστάν.

Επικαλείται, δε, πηρές που αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση «ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που προτιμά τον διάλογο με τη διεθνή κοινότητα».

Χουριέτ: Υπάρχουν θετικά μηνύματα για την δημιουργία κυβέρνησης

«Υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις επαφές για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αλλά αναφέρεται ότι η εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης θα πάρει χρόνο», επισημαίνει η Χουριέτ η οποία προσθέτει ότι «η Τουρκία ετοιμάζεται επίσης να συμβάλει στη δημιουργία των νέων θεσμών του Αφγανιστάν».

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να καλυφθεί το διοικητικό κενό στη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν.

Η Χουριέτ υποστηρίζει επίσης ότι «η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για το Αφγανιστάν, όχι για τους Ταλιμπάν. Προτιμά να καθιερώσει διάλογο με τους Ταλιμπάν ως κυρίαρχη δύναμη στο Αφγανιστάν ωστόσο δεν επιθυμεί να συνδεθεί με τους Ταλιμπάν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ενεργεί με προσοχή, καθώς δεν είναι σίγουρο προς τα που θα εξελιχθούν οι Ταλιμπάν. Για να μην έχει σχέση με τους Ταλιμπάν, φροντίζει να κρατά αποστάσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr