ΕΚΤ:Νέο

Τους τέσσερις βασικούς όρους προκειμένου να συμπεριληφθεί μια χώρα στο νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων, ανέλυσε η επικεφαλής της, Κρίστιν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία το δ.σ. αποφάσισε να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια αυξάνοντάς τα κατά 50 μονάδες βάσης.

Για αυτό το νέο εργαλείο το επονομαζόμενο ΤΡΙ (“εργαλείο προστασίας μετάδοσης” – Transmission Protection Instrument) η απόφαση ήταν ομόφωνη σύμφωνα με την ίδια και όπως ξεκαθάρισε όλα τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλεγούν. Πρόκειται για ένα νέο μέσο  ενάντια στον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό της Ευρωζώνης, το οποίο , όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, θα διασφαλίσει ότι οι κατευθύνσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα μεταδίδονται ομαλά σε όλες τις χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η απόφαση για την έγκριση του TPI και την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. ήταν ομόφωνη. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το ύψος των αγορών ομολόγων μέσω του TPI δεν περιορίζεται εκ των προτέρων και ότι κάθε χώρα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επανεπενδύσεις του προγράμματος πανδημίας (PEPP) παραμένει “η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ” απέναντι στου κινδύνους για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ “προτιμούμε να μην χρησιμοποιήσουμε το TPI αλλά αν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε”.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την χρήση του ΤΡΙ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι τέσσερις θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την χρήση του ΤΡΙ από ένα κρατος μέλος της Ευρωζώνης:

  • η συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.,
  • η απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών,
  • η βιωσιμότητα του χρέους και
  • οι υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που να συνάδουν με αυτές για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προσέθεσε δε, ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα λαμβάνει υπόψη τις αναλύσεις της Κομισιόν, του ESM και του ΔΝΤ.

Στόχος φέρουμε τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%

«Το ΤΡΙ θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις τιμές και να φέρουμε τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%. Όλα τα κράτη-μέλη θα είναι επιλέξιμα και τα κριτήρια θα είναι διαθέσιμα στην αναλυτική ανακοίνωση που θα ακολουθήσει», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο στην εκτίμησή του για το χρήση του ΤΡΙ θα λαμβάνει υπόψη του κριτήρια αυτά, αλλά και το πώς θα διαμορφώνονται οι δείκτες τη στιγμή εκείνη και αν θα υποδεικνύουν στρεβλώσεις στις αγορές. Έτσι θα κρίνεται αν μια χώρα είναι επιλέξιμη και αν πρέπει να ενεργοποιηθεί το ΤΡΙ.

Αν κρίνεται αναγκαίο να ενεργοποιηθεί το ΤΡΙ το δ.σ. θα κάνει μια εις βάθος εκτιμήση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του ΤΡΙ είναι στη διακριτική ευχέρεια του δ.σ. ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, το οποίο όπως τόνισε θα λαμβάνει υπόψη του μια πληθώρα ενδείξεων προκειμένουν να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας 

To ζοφερό τοπίο για την Ευρωζώνη επιβεβαίωσε γι άλλη μια φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δείχνει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του. Σημείωσε ότι όλα τα μέλη του δ.σ. συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη αύξηση δικαιολογείται από τον κίνδυνο του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων παραγόντων, ενώ και το νέο εργαλείο όπως και οι επανεπενδύσεις υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Ερωτηθείσα για αν θα ακολουθήσει τον Σεπτέβριο επίσης αύξηση επιτοκίων της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως, καθώς τον Ιούνιο είχε αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό, η κ. Λαγκάρντ ήταν απόλυτη: «Τον Ιούνιο συζητούσαμε για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και αν το επέτρεπαν οι συνθήκες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Τις 50 μονάδες εσείς τις είχατε προεξοφλήσει εμείς δεν προσδιορίσαμε ποτέ πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η αύξηση. Εντούτοις για τον Σεπτέμβριο και για κάθε επόμενη συνεδρίαση δεν θα γίνεται καμία καθοδήγηση, καθώς θα εξετάζουμε τα δεδομένα που θα έχουμε στα χέρια μας τη δεδομένη στιγμή και αναλόγως θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας».

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς και ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», είπε η Λαγκάρντ, η οποία βλέπει τις προοπτικές της οικονομίας να επιδεινώνονται τόσο στο δεύτερο εξάμηνο αλλά και αργότερα. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται, όπως είπε, αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος και με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς, παρότι διαφαίνεται κάποια βελτίωση. Η υψηλή τουριστική κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο στήριγμα στο τρίτο τρίμηνο, σημείωσε, όμως οι τιμές ενέργειας παγκοσμίως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα και θα εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις σε ολοένα και περισσότερους κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλός για αρκετό ακόμη διάστημα και ότι το εξασθενημένο ευρώ επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δανεισμός παραμένει ισχυρός, όμως οι χορηγήσεις δανείων θα μειωθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr